Obezitatea a devenit un fenomen îngrijorător în Europa, după pandemie. În România, 60% dintre adulți sunt supraponderali
După doi ani de pandemie, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că obezitatea atinge cifre îngrijorătoare în toată Europa.
La noi, aproape 60% dintre adulți sunt supraponderali și unul din trei copii de vârsta școlară are greutatea mai mare decât cea normală.
Iar obiceiurile din timpul pandemiei s-au păstrat: comandăm multă mâncare online, nu avem un program fix pentru masă, suntem sedentari și consumăm necontrolat pe fond de stres, inclusiv din cauza temerilor legate de război.
Dacă în timpul pandemiei, pe mulți nu i-au îngrijorat cele câteva kilograme în plus, acum lupta cu greutatea nu este deloc ușoară.
Cei mai afectați sunt cei care au lucrat de acasă, cu gustări la discreţie în fața calculatorului.
Florin Damșa, antrenor de fitness: „Tinerii între 20-30 de ani au o alimentație dezastruoasă și sunt foarte sedentari."
Experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susțin că obezitatea în Europa este, deja, o epidemie în curs de dezvoltare. Măsurile de izolare pe termen lung și mâncarea cu mulți carbohidrați, în porții cât mai mari, au crescut alarmant numărul persoanelor supraponderale.
Laura Gavrilaș, nutriționist: „Situația s-a agravat în ultimii doi ani, oamenii au fost obișnuiți să consume foarte multă mâncare comandată."
În plus, după pandemie au apărut ale probleme, inclusiv temeri legate de războiul din Ucraina ori valul de scumpiri.
Cecilia Ardusatan, psiholog: „Mâncatul compulsiv este una dintre modalităţile foarte greşite de a ne calma, foarte mulţi mănâncă pe acest fond emoţional."
De cele mai multe ori, când vine vorba de masa de prânz, obișnuim să alegem o ciorbă, iar la felul doi carne cu cartofi, ceea ce nu este întotdeauna recomandat, ne spun nutriționiștii. Pentru a avea o zi plină de energie trebuie să consumăm alimente pline de nutrienți, adică o salată și un suc natural.
Printre țările cu cei mai mulți adulți supraponderali se numără Turcia, Malta, Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Cehia și Bulgaria.
Peste un milion de europeni mor anual din cauza complicațiilor provocate de obezitate, mai arată datele raportului. Aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, procentul fiind ușor sub media europeană.
Situația copiiilor între 7-9 ani supraponderali
Spania - 42,2% dintre băieți, 40,4% dintre fete
Grecia - 42% dintre băieți, 37,8% dintre fete
Malta - 37% dintre băieți, 34,6% dintre fete
Media UE - 29% dintre băieți, 27% dintre fete
România - 30,6% dintre băieți, 25,8% dintre fete
Sursă: Raport OMS 2022
Situația este îngrijorătoare și în rândul celor mici: o treime dintre copiii cu vârsta între șapte și nouă ani au o greutate mult mai mare, iar băieții sunt mai numeroși decât fetele.
Felicia Borz, medic de familie: „Noi, pe vremuri, aveam nişte grafice de creştere la înălţime şi kilograme. Nu se mai păstrează absolut nimic. Şi părinţii sunt foarte ocupaţi şi nu conștientizează problema obezităţii la copii."
Diana Mocan, medic cardiolog: „Problemele care pot apărea la adulţi, dar şi copii sunt legate de hipertensiune, infarct miocardic sau ischemii."
200.000 de cazuri de cancer provocate de obezitate sunt înregistrate anual în toată Europa.