Studiu: O legătură între obezitate şi renunţarea la fumat, descoperită de cercetători israelieni
Un grup de oameni de ştiinţă israelieni a descoperit o legătură între renunţarea la fumat şi obezitate, a anunţat miercuri Institutul de ştiinţă Weizmann (WIS) din centrul Israelului, informează agenţia Xinhua.
În cadrul unui nou studiu ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul ştiinţific Nature, cercetătorii de la WIS au descoperit că obezitatea care se dezvoltă după renunţarea la fumat poate fi cauzată de compuşii ce modulează greutatea eliberaţi de flora intestinală, transmite Agerpres.
Compuşii identificaţi de cercetători pot conduce către dezvoltarea unor noi tratamente ce vor contribui la evitarea creşterii în greutate după renunţarea la fumat, a indicat WIS.
În plus, aceşti compuşi pot fi dezvoltaţi în continuare în terapii pentru combaterea obezităţii chiar şi în rândul nefumătorilor, a precizat institutul.
Echipa a constatat că şoarecii care au fost expuşi în mod regulat la fumul de ţigară nu au reuşit să câştige în greutate, în pofida faptului că au consumat o hrană bogată în grăsimi şi zahăr. Compuşi asociaţi fumatului, cum ar fi nicotina, au pătruns în intestinul şoarecilor ''fumători'' prin fluxul sanguin, modificând astfel compoziţia bacteriană intestinală şi, în consecinţă, metabolismul organismului.
După încetarea expunerii la fum, şoarecii s-au îngrăşat rapid, aşa cum se întâmplă adesea în cazul oamenilor care renunţă la fumat.
Când şoarecii au primit antibiotice cu spectru larg care le-au epuizat flora intestinală, s-au îngrăşat mult mai puţin după ''renunţarea la fumat'', păstrându-şi greutatea normală luni de zile, indiferent de hrana primită.
Cercetătorii au identificat două molecule mici, printre miile de metaboliţi potenţial bioactivi generaţi sau modificaţi de flora intestinală, care ar putea explica consecinţele metabolice ale renunţării la fumat.