Studiu: O legătură între obezitate şi renunţarea la fumat, descoperită de cercetători israelieni
Un grup de oameni de ştiinţă israelieni a descoperit o legătură între renunţarea la fumat şi obezitate, a anunţat miercuri Institutul de ştiinţă Weizmann (WIS) din centrul Israelului, informează agenţia Xinhua.
În cadrul unui nou studiu ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul ştiinţific Nature, cercetătorii de la WIS au descoperit că obezitatea care se dezvoltă după renunţarea la fumat poate fi cauzată de compuşii ce modulează greutatea eliberaţi de flora intestinală, transmite Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Compuşii identificaţi de cercetători pot conduce către dezvoltarea unor noi tratamente ce vor contribui la evitarea creşterii în greutate după renunţarea la fumat, a indicat WIS.
În plus, aceşti compuşi pot fi dezvoltaţi în continuare în terapii pentru combaterea obezităţii chiar şi în rândul nefumătorilor, a precizat institutul.
Echipa a constatat că şoarecii care au fost expuşi în mod regulat la fumul de ţigară nu au reuşit să câştige în greutate, în pofida faptului că au consumat o hrană bogată în grăsimi şi zahăr. Compuşi asociaţi fumatului, cum ar fi nicotina, au pătruns în intestinul şoarecilor ''fumători'' prin fluxul sanguin, modificând astfel compoziţia bacteriană intestinală şi, în consecinţă, metabolismul organismului.
După încetarea expunerii la fum, şoarecii s-au îngrăşat rapid, aşa cum se întâmplă adesea în cazul oamenilor care renunţă la fumat.
Când şoarecii au primit antibiotice cu spectru larg care le-au epuizat flora intestinală, s-au îngrăşat mult mai puţin după ''renunţarea la fumat'', păstrându-şi greutatea normală luni de zile, indiferent de hrana primită.
Cercetătorii au identificat două molecule mici, printre miile de metaboliţi potenţial bioactivi generaţi sau modificaţi de flora intestinală, care ar putea explica consecinţele metabolice ale renunţării la fumat.