Oamenii din sudul județului Dolj sunt terorizați de haitele de șacali. Autoritățile spun că sunt mii de exemplare
Apel disperat al localnicilor din sudul judeţului Dolj, din preajma Dunării. Atacurile haitelor de șacali s-au înmulțit în zonă, spun oamenii. Ultima oară, sălbăticiunile au omorât 20 de oi și miei din turma unui fermier.
Vânătorii spun că vor patrula și pe timp de noapte, ca să împuște sau măcar să îndepărteze șacalii, prădători redutabili care atacă în special la adăpostul întunericului.
Animalele sălbatice au venit din pădure, au atacat turma de oi, şi au omorât două treimi din animale. Fermierul a rămas doar cu 10 oi.
Ionela Bulugean, soția fermierului: „Erau oile toate doborâte jos, mieii morți. Urlete, țipete ca de copii mici”
Reporter: În fiecare noapte?
Ionela Bulugean: Da, da, urla aici. Nu mi-a fost teamă până acum, până a atacat, dar de acum nu mai ies afară”
Doru Bulugean, fermier: „Nu ia nimeni măsuri să le mai împuțineze, să le împuște, să mai scăpăm de ele. Până la urmă, o să intre peste noi în casă. Și în sat. Dacă eram undeva în câmp eram în câmp, dar aici în sat nu se poate așa ceva.”
Localnicii s-au mobilizat noaptea trecută și au încercat să îndepărteze animalele sălbatice.
Sorin Sandu, primar Călărași: „Am luat și vânători, am luat poliţişti locali, să ne asigurăm că îndepărtăm haita respectivă. În ceea ce privește atacarea oamenilor, și poate fi foarte posibil, având în vedere că în zonă urmează să se înființeze fermele de pepeni verzi, cartofi, iar acelea sunt păzite de oameni ”
Localnicii spun că șacalii nu se sperie ușor de om.
Autoritățile locale fac demersuri pentru ca fermierul să poată fi despăgubit. Reprezentanții Direcției agricole Dolj susțin că în ultimii ani șacalii au atacat și iepuri, fazani sau pui de căprioară.
Sorin Agapie, director Direcţia pentru Agricultură Județeană Dolj: „Din sesizările fermierilor, este o problemă la nivel de județ apariția acestor animale sălbatice, șacalul. S-a discutat la nivel de asociaţia vânătorilor să se facă demersuri pentru recoltarea unui număr cât mai mare.”
Cei mai mulți șacali sunt în Deltă şi în Călăraşi, spun reprezentanţii AJVPS, care estimează câteva mii de exemplare.