O universitate din România a dezvoltat o modalitate modernă de tratament pentru bolnavii de COVID-19

Dată publicare: 24-07-2020 17:50
Dată actualizare: 24-07-2020 17:55


medici, coronavirus

Cercetători din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, alături de cadrele medicale ale Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, au pus la punct o modalitate modernă de tratament complementar pentru bolnavii de COVID-19, scrie Monitorul de Galați.

Prima procedură de autohemoterapie majoră cu ozon pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 a avut loc joi seară la Spitalul de Urgenţă din Galaţi în cazul unei femei, în vârstă de 62 de ani, aflată în stare critică la secţia ATI.

Procedura este parte integrată a unui proiect realizat la Universitatea din Galaţi şi finanţat de către Agenţia Universitară a Francofoniei. Proiectul se numeşte „Procédure alternative - thérapie par l'ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)“ şi a fost depus de un colectiv de cadre didactice, cercetători şi specialişti de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Facultatea de Medicină şi Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“.

„Din cele 2.000 de proiecte propuse Agenţiei francofone la nivel internaţional, au fost finanţate 92 de proiecte, iar din cele 92 de proiecte, trei au fost finanţate pentru România, iar din cele 3 proiecte ale României, două au fost la Universitatea «Dunărea de Jos», deci 66% din succesul României este la noi“, a declarta prof. dr. ing. Lucian-Puiu Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“.

Proiectul pleacă de la utilizarea ozonului în ştiinţa alimentelor. Proiectul are trei activităţi principale, este vorba despre achiziţionarea generatorului de ozon şi a componentelor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în vederea aplicării procedurii de autohemoterapie majoră şi aplicarea procedurii de autohemoterapie majoră pentru pacienţii din secţia de terapie intensivă sau pacienţilor contacţi ai unor surse confirmate de COVID-19.

„Vorbim de o cercetare multidisciplinară, am pornit de la câteva idei deja existente, idei ştinţiifice, demonstrate privind efectul ozonului în industria alimentară şi anume acesta este folosit atât ca dezinfectant cât şi conservant, dar există şi studii medicale care arată aplicativitatea utilizării acestuia în domenul medical“, a declarat, şef lucrări, ing. Cristian Dima, managerul proiectului.

Vorbim despre un tratament complementar în care se introduce 95% oxigen şi un procent mic, 5%, de ozon, care are, însă, un rol extraordinar de bun. „Procedura este una simplă. Se recoltează o cantitate mică de sânge, 150 de ml, se introduce procentul de oxigen şi ozon şi sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare. Procedura duce la creşterea oxigenării, dar atacă şi membra virusului . Astfel de proceduri se mai realizează în China, Italia, Spania şi evident România, iar noi suntem într-un contact continuu cu specialiştii din ţările menţionate“, a explicat asist. univ. dr. Alexandru Nechifor, coordonator pe parte medicală a proiectului.

 

Sursa: Monitorul de Botoşani, Monitorul de Galați


VIDEO PROTVPLUS.RO