Drumul straniu al unui iatagan din 1877. Din mainile unei pensionare ucigase, la Muzeul de Istorie
Dupa ce au elucidat un caz infricosator si dureros, politistii au predat arma crimei istoricilor. Suna straniu, dar o pensionara din Bucuresti a ales sa isi ucida sotul cu un iatagan otoman.
Sabia a fost capturata la Plevna in 1877 si este considera de specialisti o piesa de valoare.
Femeia care a folosit-o, dand dovada de mult sange rece, este condamnata in prezent la 15 ani de inchisoare.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Povestea acestei sabii este una plina de tenebre. Gandita ca o arma mortala cu varful incovoiat pentru ca victimele sa nu aiba nicio sansa, a facut sa curga rauri de sange nevinovat.
Ultimul sacrificiu uman insa, le-a intrecut pe toate.
In 2010 o pensionara din Bucuresti si-a ucis cu ea sotul paralizat. Avea iataganul, un model simsir, de la un strabunic, fost luptator in razboiul de independenta.
"Femeia a sustinut tot timpul ca si-a omorat sotul pentru ca el a rugat-o sa faca asta, ca sa ii crute suferinta ca era imobilizat la pat", a declarat Marian Mihoci, Serviciul Omoruri DGPMB
Nicolae Hogas avea 73 de ani si nu se putea ridica din pat. Coplesita de suferinta si lui si de neputinta ei, nevasta a hotarat sa ii ia zilele.
La trei ani de la acest incident socant, fostii vecini inca vorbesc cu teama despre cele intamplate.
Dintr-o doamna discreta, Florina Hogas s-a transformat intr-o asasina. Judecatorii n-au avut mila pentru ea si au condamnat-o definitiv la 15 ani de temnita grea.
Astazi, cand ranile celor care i-au cunoscut pe ea si pe sotul ei sunt inca deschise, arma crimei s-a transformat in piesa de muzeu. Pentru istorici are o alta valoare.
Iataganul folosit de armata otomana a fost capturat de un soldat roman la Plevna, posibil chiar de strabunicul Florinei Hogas.
Abia de acum inainte iataganul va fi inofensiv intr-o vitrina a Muzeului National de Istorie.