SUA informează Irakul că îşi retrag trupele printr-o scrisoare trimisă din greșeală


Ultimul update: Marti 07 Ianuarie 2020 11:41
Data publicarii: Marti 07 Ianuarie 2020 09:17
Categorie: Stiri externe
militari sua in Afganistan

Armata SUA a adresat luni o scrisoare autorităţilor irakiene în care informează că se va retrage din Irak şi urmează să îşi repoziţioneze forţele în următoarele zile şi săptămâni, informează Reuters, care afirmă că a văzut scrisoarea.

Din scrisoare nu era clar dacă toţi cei aproximativ 5.000 de soldaţi americani vor părăsi Irakul.

„Domnule, din respect pentru suveranitatea Republicii Irak şi după cum a solicitat parlamentul irakian şi prim-ministrul, CJTF-OIR (Combined Joint Task Force - Operation Inherent Resolve) îşi va repoziţiona forţele pe parcursul zilelor şi săptămânilor următoare pentru a pregăti deplasări ulterioare”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea era semnată de generalul de brigadă al corpului de marină al SUA William H. Seely III, comandantul general al CJTF-OIR.

„Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră. În acest timp, va exista o creştere a utilizării elicopterelor în şi în jurul Zonei Internaţionale din Bagdad”, se menționa în scrisoare.

Scrisoarea, autentică dar trimisă din greșeală

 

Ulterior, s-a aflat că scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad este autentică, dar a fost trimisă din greşeală.

„Era un proiect (de scrisoare) nesemnat”, trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a declarat luni şeful statului major american, generalul Mark Milley.

„A fost o greşeală făcută cu bună credinţă. Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întâmplă”, a mai declarat generalul Mark Milley, care a subliniat că nu este planificată nicio retragere, potrivit Reuters.

Secretarul Apărării din SUA a explicat situația

 

Autenticitatea scrisorii adresată ministerului irakian al apărării a fost confimată Reuters de o sursă militară irakiană.

La scurt timp după difuzarea acestei ştiri, ca reacţie, secretarul american al apărării a declarat că SUA nu intenţionează să se retragă militar din Irak.

„Nu există niciun fel de decizie de a părăsi Irakul”, a răspuns Esper atunci când a fost întrebat despre scrisoare, adăugând şi că nici nu au fost făcute planuri pentru retragere.

„Nu ştiu ce este cu acea scrisoare... Încercăm să aflăm de unde vine şi ce este. Dar nu s-a luat nici o decizie de a părăsi Irakul. Punct”, a adăugat secretarul Apărării.

Esper a adăugat că Statele Unite sunt încă angajate în combaterea grupării Stat Islamic în Irak, alături de aliaţii şi partenerii săi.

 

Sursa: Agerpres

Parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor americane din ţară. Reacţia SUA
Ambasadorul SUA, convocat la ministerul de externe irakian. Mesajul dur al Bagdadului
Cetățenii americani, somați să plece imediat din Irak. SUA se tem de un atac al Iranului
VIDEO PROTVPLUS.RO