Retrag cati bani vor ei din conturi, insa balanta ramane neschimbata. Noua metoda de fraudare folosita de hackeri
Bancile din intreaga lume trebuie sa fie in alerta. O noua grupare de infractori cibernetici pusi pe furat bani din conturile oamenilor a fost descoperita de experti.
Gruparea Metel se foloseste de o noua metoda mult mai avansata decat a hackerilor de pana acum. Hotii retrag banii si reseteaza balanta cardului de debit lasand impresia ca respectivul cont nu a fost fraudat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cum ar fi ca de fiecare data cand scoateti bani de la un ATM, in contul dumneavoastra sa ramana aceeasi suma? Ca in povesti, oricati lei ati scoate, balanta ramane aceeasi? Ei bine, hackerii au reusit sa dezvolte un asemenea sistem si il folosesc.
Primul pas pe care il fac infractorii este sa introduca in sistemul electronic al unei banci un virus care sa scurtcircuiteze conturile si legatura lor cu ATM-urile. Dupa aceea lucrurile devin simple. Un individ merge la mai multe bancomate si scoate o suma de bani din acelasi cont. Repeta operatiunea de zeci de ori chiar, la ATM-uri diferite, iar in sistemul bancii, in contul accesat ramane mereu aceeasi suma.
"Pentru prima data in istoria furtului din banci utilizatorul nu este veriga slaba, ci banca. Daca tranzactia respectiva e anulata se pot trage de sute de ori disponibilul de pe card ceea ce inseamna pierderi mult mai mari pentru banca" explica specialistul in securitate cibernetica Bogdan Botezatu.
Deocamdata gruparea a reusit lovituri identificate de autoritati in Rusia, insa specialistii IT avertizeaza ca bancile ar putea fi deja atacate si sa nu stie acest lucru.
O alta grupare periculoasa este GCMAN, care fura bani din conturile cu moneda electronica.
"Infecteaza calculatoarele bancii, apoi se muta catre serviciile care opereaza cu bani pe calculatoarele de pe care se efectueaza plati in asa fel incat la fiecare 2 minute sau 10 minute din diverse conturi pleaca cate 200 de dolari. Acest lucru se poate intinde la nesfarsit" spune Bogdan Botezatu, specialist in securitate cibernetica.
Pe o perioada scurta furtul de sume mici e insesizabil insa la final de an, cand bancile trag linie, pot constata pierderi foarte mari fara sa stie de unde anume vin.