Capitala va avea din nou propria sa colectie de arta. Schimbul de cladiri facut de Primarie cu BCR

Ultimul update: Marti 02 Februarie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 30 Ianuarie 2016 18:41
Categorie: Actualitate

Dupa o pauza de peste 30 de ani, pinacoteca Bucurestiului va fi redeschisa intr-unul dintre cele mai frumoase monumente ale Capitalei: fosta cladire BCR, cunoscuta pe vremuri drept Palatul Dacia.

Acolo vor fie expuse peste 5 mii de piese de patrimoniu, printre care picturi semnate de Grigorescu, Luchian sau Tonitza, tablouri care pana acum au stat ascunse prin depozite. Decizia a fost luata de Primaria Capitalei, care a dat la schimb Bancii Comerciale fosta cladire Bancorex si aproape 4 milioane de euro.

Palatul Dacia, construit la sfarasitul secolului al 19-lea pe ulita cea mare a Lipscanilor, in locul unui fost han grecesc, se afla chiar in vecinatatea Bancii Nationale. Asta pentru ca la acea vreme, batranul cartier grecesc devenea cartierul bancherilor. Dincolo de zidurile cunoscute de trecatorii din centrul vechi sta o arhitectura coplesitor de frumoasa.

Palatul a fost creat pentru prima societate romaneasca de asigurari, infiintata in 1871. la acea vreme, romanii investeau cel mai mult in asigurari in caz de incendiu, dar si de grindina. de-a lungul timpului, consiliul de administratie a fost format din membrii celor mai bogate familii romanesti precum: Cantacuzino, Ghica, Stirbey sau Crissoveloni.

Directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, Adrian Majuru, spune ca aceasta cladire “este pastrata conform proiectului de la sfarsitul sec al XIX-lea. interventiile de consolidare privind structura le avem din perioada post-1950, cand aici a fost un pasaj comercial cu multe magazine”. Isi aminteste ca acolo erau mai multe magazine de incaltaminte, dintre care si unul din care si-a cumparat adidasi cand era adolescent.

Pericolul la care sunt expuse capodoperele din Muzeul National de Arta. "Culorile pot chiar sa cada de pe tablouri”

Asa cum s-a intamplat si in alte orase europene o fosta banca devine muzeu. Aici va fi redeschisa pinacoteca Bucurestiului, infiintata in anul 1933. “S-a nascut tot din dorinta unor proprietari, unor colectionari, care au donat municipiului Bucuresti colectiilor lor”, spune Adrian Majuru.

Ulterior, primaria a achizitonat si alte lucrari, astfel ca in momentul in care a fost inchisa, in 1984, cuprindea peste 5000 de obiecte: inclusiv tablouri si sculpturi.

Dintre cele mai cunoscute piese de patrimoniu, se numara picturi de Tattarescu, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrascu sau Camil Ressu. Lucrarile de renovare ar urma sa inceapa anul acesta.
 

Fotografiile de la un muzeu din Rusia ii pun in dificultate pe specialisti. Cine este fetita care apare in toate imaginile

Fotografiile de la un muzeu din Rusia ii pun in dificultate pe specialisti. Cine este fetita care apare in toate imaginile

tudorel toader

Fost judecător, coleg cu Tudorel Toader la facultate: ”Ce a fost acest jalnic spectacol?”

Ce l-a supărat pe Tudorel Toader înaintea conferinței. A refuzat să facă declarații până nu a fost îndepărtat

CTP, despre cererea de revocare a șefei DNA: „În acest proces public, Toader a fost procuror și judecător în același timp”

Șase persoane, ascunse într-un TIR, descoperite de polițiștii de frontieră

Valabilitatea pașapoartelor se extinde la 10 ani. Care este condiția

Autoritatea polițistului. Amenzi triple pentru persoanele care refuză să se legitimeze

alist

Mihai Petre și Elwira Duda, secretul unei relații de durată

Și-a înjunghiat soția, apoi a intrat mortal cu mașina într-un TIR. Biletul găsit asupra sa

Reacția unui bărbat, după ce își dă seama că a fost păcălit de traficanții de țigări. VIDEO

Copil de 6 ani din Prahova, dat dispărut. Ar fi fost răpit de un cetățean spaniol

Un elev din Botoșani a ajuns la spital, după ce s-a bătut cu un coleg în toaleta școlii

Un TIR s-a răsturnat peste o mașină care transporta butelii, în Constanța