Capitala va avea din nou propria sa colectie de arta. Schimbul de cladiri facut de Primarie cu BCR

Dată publicare: 30-01-2016 18:41
Dată actualizare: 02-02-2016 07:09


Dupa o pauza de peste 30 de ani, pinacoteca Bucurestiului va fi redeschisa intr-unul dintre cele mai frumoase monumente ale Capitalei: fosta cladire BCR, cunoscuta pe vremuri drept Palatul Dacia.

Acolo vor fie expuse peste 5 mii de piese de patrimoniu, printre care picturi semnate de Grigorescu, Luchian sau Tonitza, tablouri care pana acum au stat ascunse prin depozite. Decizia a fost luata de Primaria Capitalei, care a dat la schimb Bancii Comerciale fosta cladire Bancorex si aproape 4 milioane de euro.

Palatul Dacia, construit la sfarasitul secolului al 19-lea pe ulita cea mare a Lipscanilor, in locul unui fost han grecesc, se afla chiar in vecinatatea Bancii Nationale. Asta pentru ca la acea vreme, batranul cartier grecesc devenea cartierul bancherilor. Dincolo de zidurile cunoscute de trecatorii din centrul vechi sta o arhitectura coplesitor de frumoasa.

Palatul a fost creat pentru prima societate romaneasca de asigurari, infiintata in 1871. la acea vreme, romanii investeau cel mai mult in asigurari in caz de incendiu, dar si de grindina. de-a lungul timpului, consiliul de administratie a fost format din membrii celor mai bogate familii romanesti precum: Cantacuzino, Ghica, Stirbey sau Crissoveloni.

Directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, Adrian Majuru, spune ca aceasta cladire “este pastrata conform proiectului de la sfarsitul sec al XIX-lea. interventiile de consolidare privind structura le avem din perioada post-1950, cand aici a fost un pasaj comercial cu multe magazine”. Isi aminteste ca acolo erau mai multe magazine de incaltaminte, dintre care si unul din care si-a cumparat adidasi cand era adolescent.

Asa cum s-a intamplat si in alte orase europene o fosta banca devine muzeu. Aici va fi redeschisa pinacoteca Bucurestiului, infiintata in anul 1933. “S-a nascut tot din dorinta unor proprietari, unor colectionari, care au donat municipiului Bucuresti colectiilor lor”, spune Adrian Majuru.

Ulterior, primaria a achizitonat si alte lucrari, astfel ca in momentul in care a fost inchisa, in 1984, cuprindea peste 5000 de obiecte: inclusiv tablouri si sculpturi.

Dintre cele mai cunoscute piese de patrimoniu, se numara picturi de Tattarescu, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrascu sau Camil Ressu. Lucrarile de renovare ar urma sa inceapa anul acesta.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO