O nouă avarie gravă a Radet. Specialiștii susțin că sistemul e la un pas de dezastru
Este o iarnă de coşmar pentru foarte multe familii din Capitală.
O nouă avarie de proporţii a furnizorului de apă caldă şi căldură, Radet, a lăsat în frig zeci de blocuri, deşi afară temperatura este la limita îngheţului. Mai grav este că de această dată au fost afectate şi 5 şcoli, iar copiii au fost trimişi acasă. Situaţia se poate repeta oricând, pentru că ţevile Radet sunt extrem de vechi.
Marți dimineaţă, directorul Colegiului Emil Racoviţă a verificat caloriferele şi temperatura din şcoală şi a realizat că este mult prea frig pentru cursuri.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Robertino Penciu, directorul Colegiului Emil Racoviță: "La o singură clasă am măsurat 12 grade, la altele 14-15 grade, o temperatură improprie pentru studii. Eu sunt aici numai de 3 ani şi de 3 ani nu am avut o astfel de problemă."
Luaţi pe nepregătite, unii părinţi nu au avut timp să ajungă imediat la şcoală.
Părinte: ”A stat în clasă. Eram în trafic şi nu aveam cum, pentru că era aglomerat."
La fel s-a întâmplat şi în alte 4 instituţii de învăţământ. Profesorii vor fi obligaţi să recupereze orele pierdute.
Mai trist este că după ce au plecat din şcolile neîncălzite, copiii şi părinţii lor au ajuns în case la fel de reci.
În total 56 de blocuri din sectorul 2 au stat marți fără apă caldă şi căldură, după ce magistrala 2 de la Radet, o conductă destul de importantă de aici din subteran, s-a spart.
Situaţia în Bucureşti este extrem de gravă, pentru că mare parte dintre ţevile Radet sunt ciuruite. Magistralele cu diametrul de 1 metru care alimentează cartiere întregi se sparg uşor de fiecare dată când vine frigul, iar Regia creşte temperatura apei din conducte. Asta pentru că de 52 de ani au fost doar cârpite, nu şi înlocuite.
Bani pentru lucrări sunt, inclusiv europeni, însă autorităţile locale din Bucureşti care s-au perindat de-a lungul timpului au investit prea puţin în Radet.
Primăria spune printr-un comunicat că în ultimii 2 ani au fost reabilitaţi 20 de kilometri de magistrală. În rest, doar a identificat alţi 63 de kilometri de ţevi care se sparg frecvent. Din păcate, ordinul de începere a lucrărilor va fi dat abia la încheierea sezonului de încălzire.
Potrivit unui studiu de fezabilitate făcut încă în 2017, ar fi nevoie de lucrări ample pe aproape 500 de kilometri de conducte doar în Bucureşti.
Miecuri, cursurile ar putea fi suspendate iar.
Specialiştii susţin că sistemul de termoficare din Bucureşti, în care s-a investit foarte puţin în ultimii 20 de ani, este pe punctul de a se distruge complet. Asta în condiţiile în care pierderile depăşesc 30 la sută şi pot ajunge în zile de avarii şi la 50 la sută.