O întreagă regiune din România se transformă în deșert. Cum ar putea fi salvată
O mie de hectare de pământ fertil, unde s-ar putea face agricultură, se transformă în fiecare an în nisip! Se întâmplă în Oltenia, botezată şi Sahara României.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, susţine că soluţia ar fi plantarea de arbori, care să oprească formarea dunelor. Ar avea şi 10 milioane de lei pentru acest proiect, însă mai dificil este să-i convingă pe oameni să cedeze statului terenurile agricole.
La 50 de kilometri de Craiova, în localitatea Mârșani, pădurea ar putea opri deşertificarea. Pe 1.200 de hecatre, sunt plantaţi 6 milioane de arbori, pe post de scut în fața dunelor de nisip. Altceva nici nu ar creşte în pământul nisipos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnic: "Nu avem cum să irigăm aici. Aici doar pădurea se face. Şi secară - că se vede - chiar dacă plouă, nu se face. E foarte rău. Este nisipul ăsta ca o sită, se duce totul în jos."
Potrivit autorităţilor, lupta pentru a-i convinge pe oameni să renunţe la terenurile lor agricole, pentru a planta pădure, a început în 2005 şi s-a finalizat abia peste 9 ani - în 2014. În final, oamenii au înţeles ce înseamnă să vină nisipurile peste ei, s-au asociat şi au cedat.
Dan Popescu, şef ocol silvic Renaşterea Pădurii: "Numai în asociaţia de aici avem circa 1350 - 1500 de familii. Ştiau că nu se face nimic pe ele, iar cu pădurea, în afară de faptul că îi ajută, să nu vină nisipul peste ei, vor avea lemne de foc. Vor avea pădure, vor avea oxigen."
Specialiştii preconizează că în următorii 50 de ani întreaga Oltenie ar putea fi înghiţită de deşert, dacă nu se fac perdele forestiere. Ministrul Mediului, Costel Alexe, susţine că are bani pentru acest proiect.
Costel Alexe, ministrul Mediului: "Avem la minister 10 milioane lei, care - din păcate - rămân necheltuiţi pentru că, fie proprietari nu sunt de acord că aceste terenuri deşertificate să fie împădurite sau avem autorităţi publice locale care nu înţeleg importanţa acestui proces "
În judeţele Dolj şi Olt, s-au mai făcut plantări pe zeci de hectare în mai multe localităţi, pentru oprirea nisipului. Chiar şi aşa, Agenţia Europeană de Mediu a arătat că, în Europa Centrală, de Sud şi de Est 14 milioane de hectare risca să se transforme în deşert. Iar România este unul dintre statele cu această problemă atât în Oltenia, cât şi în Dobrogea.