Doi din 10 copii adorm flămânzi, iar unul din trei lipsește de la școală pentru că trebuie să-și ajute părinții la muncă. Este trista realitate din România.

Statisticile arată că, în ţara noastră, multe familii din mediul rural sunt la limita sărăciei.

Într-o casă din comuna Țibana, Iași, Petronela își crește cu greu cei șase copii. Mezinul are patru ani, iar fata cea mare 17. După ce vin de la școală, fiecare dintre ei știe ce are de făcut prin casă sau în curte.

Petronela Ursu, mamă: „Care face curățenie, care face mâncare, care se joacă, asta e viața. Mai avem o grădină. Ne ocupăm de dânsa. Avem fasole în grădină, păpușoi, ceapă. I-am învățat de mititei. E greu, ce să îi facem?”

Fetița de 13 ani gătește pentru șase persoane

Andreea are 13 ani și după ce termină orele își ajută mama la treburile casnice. A învățat de nevoie să gătească pentru șase suflete.

Reporter: „Gătești pentru toți frații tăi și pentru mama și pentru tata?”
Andreea Ursu, elevă: „Când sunt ocupați și au prea multă treabă, da, când nu au timp să facă ei mâncare, da.”

Sora Andreei, Delia, are 17 ani și este deja mamă. Are grijă de bebelușul ei de cinci luni și jumătate și de ceilalți frați.

Delia Ursu, elevă și mamă: „Sunt învățată de la frățiorii mei mai mici, atunci când pleca mama la grădină sau când pleca de acasă, eu aveam grijă de ei, le dădeam cu biberonul.”

În același sat, Ștefan are 10 ani, este în clasa a treia și crește fără părinți. A rămas în grija bunicilor, după ce mama a plecat la muncă în străînătate, iar tatăl lui abia dacă îi dă un telefon din când în când.

Rodica Teiu, bunica lui Ștefan: „De la un an jumate este la mine, în continuu. Este foarte greu. Trebuie să mă ajute și pe mine, cum îl ajut și eu pe el.”

Ștefan, băiețelul de 10 ani care nu mâncase nimic până la prânz

Când am vorbit cu el, Ștefan nu mâncase nimic până la amiază. Aștepta o felie de pizza, pe care a primit-o din partea preotului din comună.

Reporter: „O ajuți pe bunica la treburile gopodărești?”
Ștefan Theodor Silion, elev: „Da. O ajut la mâncare, la legat via, la toate.”
Reporter: „Ce îți dă bunica de mâncare?”
Ștefan: „Sandviș.”
Reporter: „Și acasă ce mănânci după ce vii de la școală?”
Ștefan: „Păi mănânc niște borș.”

Un raport realizat de fundația World Vision România arată sărăcia în care trăiesc multe familii din mediul rural. Doi din 10 copii nu primesc hrană suficientă, pentru că părinții nu au bani să le cumpere.

Cifrele World Vision România arată că:

-1 din 3 adolescenți lipsește de la școală,
- 46% dintre elevi merg obosiți la școală
- 2 din 10 copii merg flămânzi la școală


Aproape 40% dintre minorii din mediul rural lipsesc de la şcoală pentru că trebuie să muncească în gospodărie. 14% dintre ei merg la culcare flămânzi și, pentru ei, a devenit o obișnuință să aibă stomacul gol.

Andreea Bujor, director PR World Vision România: „Din păcate, copiii noștri se duc flămânzi la culcare și aceasta este o situație foarte, foarte gravă. Vedem că educația, din păcate, nu este privită că o prioritate. Sunt părinți care, pur și simplu, nu își trimit copilul la școală. Consideră că, copilul mai degrabă ar trebui să muncească în gospodărie. Evident, nici acești părinți nu au avut, la rândul lor, acces la educație.”

Cifrele World Vision România mai arată că:

- 9% nu frecventează nicio instituție de învățământ
- 8% dintre familii și-au retras copiii de la școală
- 47% spun că nu le place școala
- 24% nu sunt ajutați de nimeni atunci când nu se descurcă la teme

Și mai grav, 9% dintre copiii din mediul rural nu mai merg deloc la studii, iar aproape 50% spun că nu le place școala.