A 5-a zi de greva generala in Valea Jiului. O delegatie a minerilor a plecat la ME pentru negocieri
Este a cincea zi de greva generala in Valea Jiului, dar de data aceasta minerii au schimbat strategia.
Nu s-au mai adunat cu sutele in curtea Companiei Nationale a Huilei, ci au discutat de dimineata, la fiecare mina, cu liderii lor sindicali si au decis ca acestia sa plece iar la Bucuresti pentru negocieri la Ministerul Economiei.
In curtea companiei au mai venit vineri doar 50 de mineri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani si o delegatie au minerilor au plecat, vineri dimineata, spre Bucuresti, pentru a discuta problemele minerilor cu o comisie ministeriala.
Asta dupa ce delegatia din Capitala, anuntata ca va sosi joi seara in Valea Jiului, nu a mai ajuns.
Doi lideri de sindicat si doi mineri, impreuna cu conducerea CNH Petrosani, au plecat, vineri dimneata, spre Bucuresti, pentru a discuta cu o comisie la Ministerul Economiei (ME).
Reprezentantii minerilor au asteptat pana joi noapte sa soseasca in Valea Jiului comisia ministeriala anuntata pentru o noua runda de negocieri si, pentru ca acestia nu au venit, iar starea conflictuala si implicit intreruperea activitatii reprezinta un pericol pentru energia nationala, reprezentantii ortacilor au decis sa mai mearga ei inca o data in Capitala pentru noi negocieri.
Din delegatia din Valea Jiului fac parte liderul de sindicat Petre Nica, presedinte al Sindicatului "Muntele", presedintele executiv al sindicatului, Laszlo Domokos, doi mineri, precum si directorul general al Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, Constantin Jujan.
Liderul minerilor a declarat, vineri dimineata, corespondentului MEDIAFAX ca acceptarea deplasarii lor la Bucuresti reprezinta o data in plus disponibilitatea reprezentantilor minerilor de a rezolva problema.
"Vom mai discuta o data si speram sa fim intelesi. Avem de partea noastra legea, nu vrem nimic ilegal, nu facem nimic ilegal si, sa fim bine intelesi, noi nu cerem mariri salariale impotriva cadrului legal. Diferenta la salariu de care se tot vorbeste reprezinta doar un plus financiar care sustine litera legii, adica sporul de pericol, care in contractul colectiv de munca este la nivelul salariului minim brut pe economie. Cand salariul minim pe economie a crescut, sporul nostru nu a fost modificat. Despre acest lucru tot vorbim si de aceea cerem sa fie respectata legea", a spus Petre Nica.
Potrivit liderului de sindicat, delegatia minerilor va cere, vineri, in negocierile ce vor avea loc in jurul orei 11.00, doar respectarea legii si implicit a actului aditional semnat de mineri dupa ce fostul ministru al Economiei Ion Ariton le-a recunoscut acest drept.
Pana cand negocierile de la Bucuresti se vor finaliza, minerii nu vor protesta, acestia fiind trimisi acasa de la unitatile miniere.
Joi seara, in Valea Jiului ar fi trebuit sa ajunga o delegatie ministeriala anuntata, insa acest lucru nu s-a mai intamplat.
Ministerul Economiei arata, intr-un comunicat, ca minerii din Valea Jiului care lucreaza la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan ale Companiei Nationale a Huilei ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai.
"Cresterea sporului de conditii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusa in noul buget de venituri si cheltuieli, care trebuie aprobat in luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuala modificare a acestei anvelope salariale va fi posibila doar dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara care va include si cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. In acest moment legislatia este clara si nu permite majorari salariale intr-o companie de stat clasificata ca fiind institutie bugetara si care inregistreaza pierderi", se arata in comunicat.
Restructurarea activitatii miniere din Valea Jiului va fi posibila prin separea activelor viabile de cele considerate neviabile.
Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroseni si Uricani, aflate intr-un proces de eficientizare si restructurare care se va finaliza in 2018.
In cadrul procesului de separare a activelor au avut loc trei runde de intalniri, pe 27 februarie, pe 1 martie si pe 7 martie, precizeaza institutia.
"In cadrul primelor doua intalniri au fost analizate posibilitatile adoptarii unei hotarari de guvern, care sa asigure plata celei de-a treia transe pentru cei 900 de mineri disponibilizati, la cele trei mine aflate in procesul de inchidere. In urma acestor discutii, in 28 februarie, a fost adoptata aceasta hotarare de guvern. Totodata, a fost prevazuta si acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari si sustinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesionala din Valea Jiului, fiind vizati cei 3.300 de mineri care vor intra in acest proces", se mai arata in comunicat.
Joi seara, presedintele executiv al sindicatului "Muntele" din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca majorarea cu 100 de lei a sporului de conditii grele pentru mineri, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai, nu este realizabila.
El a precizat ca includerea in noul buget de venituri si cheltuieli, care trebuie aprobat in luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, a cresterii sporului in conditii grele cu 100 de lei nu se poate realiza faptic deoarece Complexul Energetic Hunedoara nu se va infiinta pana in luna mai.
"Despre care luna mai este vorba, din anul 2012 sau din anul 2013? In acest moment, toate informatiile publice ale celor implicati in crearea Complexului Energetic Hunedoara arata ca aceasta structura ar putea fi infiintata, din punct de vedere juridic, doar in al treilea trimestru al anului curent. Juridic inseamna doar ca acte, nu si functionare propriu-zisa", afirma Laszlo Domokos.
Astfel, potrivit acestuia, propunerea nu se poate realiza faptic deoarece Complexul Energetic Hunedoara nu se va infiinta pana in luna mai a acestui an.
"Aceasta declaratie pare mai mult politica decat o solutie pentru rezolvarea problemelor existente in mineritul din Valea Jiului. Propunerea nu este realizabila faptic", a afirmat presedintele executiv al sindicatului "Muntele", care reprezinta circa 5.500 de mineri ai CNH din cei 7.700 de angajati.
Acesta a adaugat ca CNH nu este o institutie bugetara, iar minerii nu vor majorari salariale, ci doar respectarea legislatiei, ceea ce presupune actualizarea sporului de periculozitate conform legii, care se situeaza la nivelul salariului minim pe economie, iar in momentul in care acesta a crescut sporul nu a fost modificat.
Liderul minerilor din Valea Jiului, Petre Nica, i-a cerut, joi, presedintelui Consiliului de Administratie al CNH sa ii solicite ministrului Economiei, Lucian Bode, sa ii dea mandat directorului general al companiei sa negocieze reactualizarea sporului de periculozitate solicitata de mineri.
Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.
Protestele au continuat joi, in conditiile in care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor, solutia oferita de guvernanti fiind considerata una "amagitoare", care nu poate asigura continuarea activitatii miniere.
Joi dimineata, minerii s-au intalnit in salile de pontaj de la unitatile lor, unde au fot informati de catre liderii lor despre solutia oferita de guvernanti la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei.
Liderii de sindicat afirma ca reprezentantii Ministerului Economiei nu au o solutie care sa ii determine pe mineri sa inceteze protestele, ei sustinand ca actul aditional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.
Minerii reclama in principal nerespectarea memorandumului aprobat de Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.
In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.
Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.
In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.
La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.
Guvernul a intentionat sa comaseze principalii producatori de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, insa a renuntat la acest proiect din cauza problemelor juridice si a decis ulterior sa creeze doua companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari.
Cele doua companii energetice nou create vor fi privatizate pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului convenit de autoritati cu Fondul Monetar International.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, petrosani, valea jiului, ministerul economiei, mineri, cnh,
Dată publicare:
09-03-2012 09:32