Fratele lui Miron Cozma, intre miile de mineri care au vrut sa plece spre Bucuresti. Ce va fi vineri
Peste 5 mii de mineri, care protesteaza pentru a patra zi consecutiv, la Petrosani, au incercat sa forteze intrarea in defileu. Spiritele s-au aprins in momentul in care unii protestatari au vrut sa se opreasca.
Minerii au inaintat joi pana la intrarea in defileu. Aici insa au fost intampinati de cordoanele de jandarmi. Descumpaniti, unii au facut un pas inapoi.
Unul dintre lideri, Tiberiu Cozma, fratele lui Miron Cozma a incercat sa ii convinga sa se intoarca. Liderii le-au spus protestatarilor ca-si vor depune mandatul, daca nu demonstreaza pasnic. Dar minerii au continuat sa strige "nu cedam, nu cedam".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si seful jandarmeriei din Hunedoara a facut tot posibilul ca lucrurile sa nu scape de sub control.
La un moment dat, jandarmii au venit cu o masina in care erau cateva oale pline cu ceai pentru mineri, dar gestul nu a fost bine primit.
In tot acest timp, DN 66 a fost blocat cateva ore. Dupa aproape 5 ore de protest, minerii au renuntat la intentia lor de a forta trecerea spre defileul Jiului. Insa vineri sunt hotarati sa revina.
Update ora 15:00 Fostul ministru liberal al Muncii Mariana Campeanu a declarat, joi, ca situatia din Valea Jiului este deosebit de grava, ca aceasta este cauzata de Guvern, care nu respecta actele aditionale semnate la contractul colectiv de munca si ca minerii au tot dreptul sa protesteze.
"Situatia din Valea Jiului e deosebit de grava. Ceea ce se intampla acum in Valea Jiului e din cauza ca Guvernul nu respecta legile. Contractul colectiv de munca, inclusiv un act aditional semnat la contactul colectiv de munca, reprezinta o lege care trebuie respectata dupa ce a fost semnata", a spus Mariana Campeanu, intr-o conferinta de presa.
Update ora 14:00 Prefectul judetului Hunedoara, Stefan Dezemeri, a mers in randul celor aproximativ 5.000 de mineri care blocheaza intrarea in municipiul Petrosani dinspre judetul Gorj, pe DN 66, si i-a anuntat ca o delegatie de la Ministerul Economiei, care va fi condusa, cel mai probabil, de secretarul de stat Borbely Karoly, va pleca spre Valea Jiului pentru a discuta cu reprezentantii minerilor, transmite corespondentul Mediafax.
Update ora 13:30: Pe traseu, minerii s-au impartit in doua tabere: cei care voiau sa se intoarca in centrul orasului si cei care voiau sa inianteze spre defileu.
Minerii s-au imbrancit unii cu altii si pana la urma au ajuns la intrarea in defileu, unde i-au asteptat cordoane de jandarmi.
Seful jandarmeriei Hunedoara le-a cerut minerilor sa nu mai inainteze, lucru pe care l-au facut si liderul acestora, Petre Nica si prefectul de Hunedoara.
Minerii au discutat zeci de minute cu oficialii, despre faptul ca negocierile purtate pina aseara tarziu la Ministerul Economiei au esuat.
Minerii au fost informati de dimineata ca salariile majorate nu le vor fi platite. In acest moment, circulatia rutiera intre Petrosani si Tg Jiu, prin defileu, este blocata, doar ambulantele si pompieirii fiind lasate de mineri sa treaca de barajul lor, de la intrarea in defileu.
Update ora 11:00: Grevistii au vrut sa protesteze pe strazile din oras, iar apoi s-au gandit sa refaca traseul ultimelor mineriade. In acel moment jandarmii au incercat sa-i opreasca. Si s-a declansat haosul.
Peste 5.000 de mineri s-au strans joi dimineata in curtea Companiei Nationale a Huliei. Apoi, cei mai multi s-au gandit la vremurile de glorie si au decis sa blocheze defileul Jiului.
Minerii cer respectarea protocolului incheiat la inceputul acestui an, care prevedea ca salariile vor fi majorate de la 1 februarie. Desi liderii i-au rugat sa astepte rezultatul negocierilor de la Bucuresti, unde o delegatie din Valea Jiului a ajuns la Ministerul Economiei, multi isi pierdusera orice speranta.
Pentru a-i domoli, liderii de sindicat le-au propus sa iasa din curtea CNH si sa faca o plimbare prin Petrosani, sa se mai dezmorteasca. Dar cei mai multi au plecat spre defileu. Altii voiau sa blocheze drumul.
In cele din urma, minerii au renuntat sa mai blocheze soseaua, in asteptarea unui raspuns de la liderii lor plecati sa negocieze la Bucuresti. Abia dupa aceea vor stabili daca ies din greva sau nu.
In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.
In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.
Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.