Cateva sute de mineri din Lonea si Parosheni au refuzat sa intre in galerii miercuri dimineata. Se plang ca sunt tot mai putini, traiesc din ce in ce mai prost, au lefuri mici si nu li se acorda sporurile promise.

Informatii actualizate permanent despre situatia minerilor din Valea Jiului, gasiti pe pagina VEST a stirileprotv.ro. Update pe ore

Sinteza evenimentelor: ora 19:00

Pe un ger de crapau pietrele, minerii au pornit citiva kilometri pe jos pana la Petrosani, sa discute cu cei din conducerea companiei.

La 1.030 de lei salariu, in fundul pamantului, ce spuneti? Asta e viata? Este productie cat vor ei, suntem ca animalele, spune un miner.

Multi cred ca un director nou le poate rezolva problemele.

Actualul sef al companiei a stat pret de cateva ore printre protestatari, dar fara rezultat.

"Oamenii astia ce sa mai creada, suntem mantiti, in continuare pacaliti. S-au semnat protocoale si anul trecut si sunt nerespectate, sunt hartii fara valoare," a declarat Tiberiu Cozma - lider sindical la Exploatarea Miniera Lonea.

In curtea institutiei s-au strans in final peste 400 de mineri, nu numai de la Paroseni si Lonea, ci si de la Uricani, Lupeni sau Vulcan.

La Bucuresti ministrul economiei, Ion Ariton, a aflat despre aceste proteste: "Doresc totdeauna salarii mai mari si conditii mai bune de lucru. Negociem si le dam".

Desi joi era anuntat un miting la Petrosani, la care sindicalistii ar fi mobilizat 1.000 de oameni, la ora 18:00 minerii au renuntat la protest, dupa ce au semnat un nou protocol cu directorul companiei.

14:30 Aproximativ 200 de mineri de la Lupeni, mai exact cei care nu au intrat, miercuri, in schimbul al doilea si au protestat in sala de pontaj, s-au alaturat ortacilor de la Lonea aflati in curtea sediului Companiei Nationale a Huilei din Petrosani.

12:10 Aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea, adica minerii care nu au intrat la ora 6.00 in subteran, in schimbul intai, si cei care ar fi trebuit sa inceapa lucrul la ora 12.00, in schimbul al doilea, au plecat din curtea minei, indreptandu-se pe jos spre sediul CNH din Petrosani.

Ei sunt insotiti de fortele de ordine si scandeaza lozinci precum "Jos Guvernul" si "Jos Basescu".

Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spun ei - refuza sa le acorde. Intre Mina Lonea, situata in localitatea Petrila, si sediul CNH din Petrosani sunt aproximativ cinci kilometri distanta.

Minerii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat astazi sa coboare in subteran, iar alti 41 de ortaci de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul de noapte, refuzau sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru.

Potrivit liderului sindical de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii din schimbul intai s-au adunat in sala de pontaj si au refuzat sa mearga la lucru, reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.

Potrivit acestuia, sindicatele din minerit si conducerea CNH negociaza in aceste zile pentru a gasi rezolvarea la nemultumirile oamenilor, insa "solutiile nu se afla in Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei".

Cei 41 de mineri care refuzau sa iasa din subteranul Minei Paroseni au iesit la suprafata dupa circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Sindicalistii si conducerea CNH au discutat, marti, pana tarziu in noapte, pentru identificarea unor solutii la nemultumirile oamenilor, insa negocierile dintre cele doua parti vor continua si miercuri.

Minerii cer un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari.

Sindicalistii sustin ca ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea "semnata".

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.