3.000 de mineri protesteaza in strada, nemultumiti de rezultatul negocierilor de la ME

Mineri

Aproximativ 3.000 de mineri au pornit, joi, intr-un mars pe strazile din Petrosani, dupa ce au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei (CNH) din oras, scandand lozinci antiguvernamentale si avertizand ca si-au pierdut rabdarea.

Joi dimineata, in curtea CNH se adunasera aproximativ 150 de mineri, insa, pe parcurs, la sediul companiei au venit si alti ortaci, de la toate cele sapte exploatari din Valea Jiului, astfel ca numarul lor a ajuns la aproximativ 3.000.

In curtea CNH, liderii minerilor care au participat la negocierile de miercuri seara la Ministerul Economiei (ME) le-au descris ortacilor atmosfera in care au avut loc negocierile, apreciind ca atitudinea guvernantilor a fost una "sfidatoare" si fara solutii pentru mineritul din Valea Jiului.

Dupa ce au protestat in curtea CNH, minerii au pornit intr-un mars pe strazile din Petrosani, scandand impotriva Guvernului si avertizand ca si-au pierdut rabdarea.

Majoritatea minerilor sunt imbracati in salopete de lucru, fluiera si sufla in vuvuzele, iar soferii care trec cu masinile pe langa ei claxoneaza in semn de solidaritate.

Citește și
Mineri
Aproximativ 150 de mineri protesteaza in Petrosani. Cladirea CNH e goala, angajatii au primit liber
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Minerii care se afla in fata coloanei au un carton pe care scrie "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati".

Marsul minerilor este supraveghet de jandarmi.

Minerii din Valea Jiului continua protestele declansate luni, in conditiile in care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor, solutia oferita de guvernanti fiind considerata una "amagitoare", care nu poate asigura continuarea activitatii miniere.

Joi dimineata, la ora 5.00, minerii din Valea Jiului s au intalnit in salile de pontaj de la unitatile lor, unde au fot informati de catre liderii lor despre solutia oferita de guvernanti la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei.

Liderii de sindicat afirma ca reprezentantii Ministerului Economiei nu au o solutie care sa ii determine pe mineri sa inceteze protestele, ei sustinand ca actul aditional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Tot liderii de sindicat mai spun ca singura solutie propusa la acest moment de catre minister pentru acoperirea diferentei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru ca pentru acestea sunt prevazute fonduri in bugetul Companiei Nationale a Huilei (CNH).

Minerii considera ca aceasta solutie nu reprezinta o rezolvare a situatiei de catre guvernanti pentru ca sumele pentru tichetele cadou se regasesc deja in bugetul CNH, iar aceasta rezolvare s-ar fi putut concretiza intre sindicate si conducerea companiei, fara acordul Ministerului Economiei.

Actualizarea sporului de periculozitate la nivelul salariului minim pe economie ar reprezenta o crestere salariala de 10 la suta.

Minerii care s-au adunat in salile de pontaj au refuzat solutiile propuse de guvernanti, anuntand ca vor continua protestele.
La ora 7.00, dupa ce s-au intalnit cu minerii in salile de pontaj, liderii sindicali de la fiecare exploatere miniera s-au reunit intr-o sedinta de urgenta pentru a stabili un program comun al zilei de joi. Intre timp, minerii de la cele sapte exploatari au inceput sa se adune in curtea Companiei Nationale a Huilei din Petrosani.

Joi dimineata, in curtea CNH se aflau aproximativ 150 de mineri de la Mina Livezeni din Petrosani si de la Mina Lonea din Petrila.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, Nicolae Raducu, a declarat ca jandarmii sunt pregatiti sa asigure ordinea publica, in cele trei zile de proteste ale minerilor nefiind inregistrate incidente.

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Miercuri, reprezentantii companiei CNH si o delegatie a minerilor, formata din trei membri de sindicat si din trei mineri, au plecat la Bucuresti pentru negocieri la Ministerul Economiei.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.
La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fratele lui Miron Cozma, intre miile de mineri care au vrut sa plece spre Bucuresti. Ce va fi vineri
Fratele lui Miron Cozma, intre miile de mineri care au vrut sa plece spre Bucuresti. Ce va fi vineri

Peste 5 mii de mineri, care protesteaza pentru a patra zi consecutiv, la Petrosani, au incercat sa forteze intrarea in defileu. Spiritele s-au aprins in momentul in care unii protestatari au vrut sa se opreasca.

Aproximativ 150 de mineri protesteaza in Petrosani. Cladirea CNH e goala, angajatii au primit liber
Aproximativ 150 de mineri protesteaza in Petrosani. Cladirea CNH e goala, angajatii au primit liber

Aproximativ 150 de mineri de la mina Lonea au ajuns la sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, unde protesteaza fata de nivelul salariilor si fata de conditiile de munca. Lor li se vor alatura inca aproximativ 150 de ortaci.

Minerii din Valea Jiului doneaza masa calda ca sa cumpere alimente pentru sinistrati
Minerii din Valea Jiului doneaza masa calda ca sa cumpere alimente pentru sinistrati

Minerii din Valea Jiului renunţă, pentru trei zile, la masa caldă pe care o primesc la intrarea în mină, iar cu banii care reprezintă contravaloarea acesteia vor cumpăra alimente pe care le vor trimite oamenilor din zonele izolate.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.