O cunoscută avocată din Iaşi este acuzată de evaziune fiscală. Câștiga bani fără a achita impozite către stat
Poliţiştii şi procurorii au făcut luni o percheziţie la biroul şi la domiciliul avocatei Gianina Poroşnicu din Iaşi, într-un dosar care vizează comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Anchetatorii o acuză pe avocata din Iaşi că o parte din sumele de bani obţinute nu au fost trecute în evidenţa contabilă, aceasta sustrăgându-se de la plata taxelor impozitelor aferente sumelor de bani încasate.
Mai mulţi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut o percheziţie la biroul cunoscutei avocate Geanina Poroşnicu din Iaşi. Operaţiunea a durat câteva ore, anchetatorii plecând din imobil cu doi saci cu documente.
Cercetările sunt efectuate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
„La data de 29 iulie procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus punerea în executare a unor mandate de percheziţie la domiciliul/sediul unui avocat din cadrul Baroului Iaşi, în cadrul unui dosar în care se cercetează infracţiuni de evaziune fiscală. S-a stabilit că numeroase persoane fizice au fost abordate de către persoana vizată, în calitate avocat, fiind încheiate contracte de asistenţă juridică ce aveau ca obiect: consultaţie juridică, asistenţă juridică şi reprezentare în toate fazele procesuale, inclusiv în faza de executare a hotărârilor judecătoreşti, precum şi în faza iniţierii şi încheierii procedurii amiabile cu firma de asigurare. Contractele aveau stabilit un onorariu fix în cuantum de aproximativ 1.000 – 2.000 lei, precum şi un onorariu de succes, ce reprezenta un procent din suma totală a despăgubirilor primite de părţile civile, procent care varia între 18 şi 35 la sută”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Iaşi.
Anchetatorii susţin că ”avocata încasa onorariul fără a fi declarat către organele fiscale, după ce părţile civile îşi primeau sumele de bani cuvenite cu titlu de despăgubire de la asigurator”.
”Tot din probatoriul administrat până la această dată, a rezultat faptul că, după încheierea contractelor de asistenţă juridică, persoana vizată, în calitate de avocat, încheia cu părţile civile şi o procură notarială prin care aceasta era împuternicită, ca sumele de bani obţinute cu titlu de daune materiale morale, ca urmare prejudiciului provocat acestora, să fie virate fn conturile bancare deschise pe numele persoanei vizate (în calitate de persoană fizică), dar şi în conturile bancare deschise pe cabinet avocat, după care aceasta urma să le remită părţilor civile sumele de bani cuvenite cu titlu de despăgubiri, după ce îşi reţinea onorariul de succes. Aşa cum a rezultat din răspunsul Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală. majoritatea sumelor de bani obţinute de către persoana vizată ca urmare a exercitării profesiei de avocat, nu au fost trecute în evidenţa contabilă, aceasta sustrăgându-se de la plata taxelor impozitelor aferente sumelor de bani încasate”, mai arată Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
Ancheta în acest caz continuă.