O companie din România începe mai multe teste pentru a combina gazele naturale cu hidrogenul. Cum este privită soluția
În plină criză energetică se caută soluții pentru înlocuirea gazului și reducerea emisiilor poluante. O companie de distribuție din România a anunțat că începe mai multe teste pentru a combina gazele naturale cu hidrogenul.
Specialiștii vor să verifice dacă rețelele de gaz, conductele și inclusiv aparatele electrocasnice pot suporta un amestec cu 20% hidrogen. În următorii ani, și România ar urma să investească în fabrici nepoluante de hidrogen.
Din această lună, o companie de distribuție începe un proiect-pilot prin care un amestec de gaz natural și hidrogen, în proporție de 20%, este introdus în instalații, pentru a demonstra că sunt potrivite și pentru hidrogen.
În prima fază, testele vor fi făcute într-un spațiu controlat, într-un poligon de instruire al companiei de la Mediaș. Apoi, pe trosoane de rețea la care sunt deja racordați clienți care își dau acordul pentru proiect.
Proiectul durează doi ani, spune compania, iar rezultatele vor fi puse la dispoziția instituțiilor sau companiilor care vor să folosească, la rândul lor, hidrogenul în amestec cu gazul.
Hidrogenul este consumat în general de industria chimică
Hidrogenul are o densitate mai mică decât cea a gazului, însă are proprietăți similare și ar putea fi un element important pentru un viitor sistem energetic fără emisii poluante. Teste similare s-au făcut deja și în alte țări, precum Germania și Marea Britanie.
Prin urmare, provocarea va fi de a crește capacitățile de producție. Momentan, hidrogenul este produs tot din gaz și este consumat în general de industria chimică, însă scopul în viitor este de a decarbona producția de hidrogen. Poate fi produs din apă, prin electroliză, pe baza energiei regenerabile. Cu alte cuvinte, cu electricitate din surse eoliene, de pildă, se desface molecula de apă, în hidrogen și oxigen.
Mihnea Cătuți, expert energie: „E foarte scump de produs, e o moleculă valoroasă și extrem de necesară în decarbonarea industrială, mai ales pentru industria chimică și pentru industria oțelului, și de asemenea va fi foarte necesar pentru utilizare în transporturi, mai ales cele de mari distanțe, avioane. Din păcate, în momentul în care noi am injecta hidrogen în rețeaua de gaze, practic nu am face decât să facem gazul mai scump”.
România și-a asumat prin PNRR obiectivul de a instala capacități de 100 de Mw de producție de hidrogen verde prin electroliză, până în 2026.