Numele Sfântului Ioan este din nou la modă în România
Anul trecut, s-au născut în România 21.000 de copii botezați Ion, Ioana și Ionuț. Sărbătoresc și ei, alături de 1,9 milioane de concetățeni, ziua onomastică.
Astfel, este greu de crezut că astăzi n-ați răsfoit de mai multe ori agenda pentru a le face urări celor apropiați.
Este drept, cei mai mulți au între 40 și 60 de ani, dar sociologii spun că, periodic, numele clasice revin la modă. Asta, după ce au avut mare succes cele sud-americane, indiene și franțuzești.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan rămâne cel mai răspândit nume bărbătesc la români. Sunt 486.000. La femei, cel mai popular e Ioana: 381.000.
Există clar o dinamică a numelor. Față de acum trei ani, sunt cu 10.000 mai mulți domni buni de cinste, însă numărul fetelor celor care-și serbează onomastica a scăzut cu 3.000.
Altfel spus, în ultimii ani suntem din nou în trend pozitiv, grație generației 0-5 ani. Îi includem aici pe cei care au în actele de identitate derivate ale numelui sfânt: Ionuț și Ionela, Oana și Nelu, Jana și Ivan. E drept, nu mai e singurul prenume, ca acum câteva zeci de ani, și uneori nici al doilea!
Dr. Oana Neață, neonatolog: „Părinții sunt deja pregătiți cu al treilea prenume, Ion sau Ioana. Oana nu mai e demult actual”.
Ion revine așadar la modă, la fel că Vasile, Luca și alte nume cu rezonanțe bisericești.
Unul din patru locuitori ai unui sat din Sibiu poartă numele Sfântului Ioan
Între timp, sunt localități unde Ionii n-au nicio șansă să scape de atenție și musafiri! Satul Tălmacel din Sibiu e izvorul Ionilor. Unul din patru gospodari poartă cu semeție numele sfântului Ioan. Sunt duși cu mare fast la rău și scăldați, așa cum a făcut Botezătorul cu primii creștini.
Gabriel Stroilă, localnic: „Există aici în Tălmacel o vorba din partea oamenilor, a acestor tineri între 17-23 de ani: spune despe obicei, este rândul meu! Acesta înseamnă un drept și o datorie de a continuă tradiția satului”.
La -12 grade Celsius, oamenii au fost luați pe sus și au făcut resemnați o baie în râu, până la glezne.
Există și o vorba recent intrată în folclor: Ionii pozitivi sunt cei care fac cinste; cei negativi se ascund de prieteni, până la asfințit.