Numele celor sapte regiuni in care va fi impartita harta Romaniei. Cum se vor distribui 40 mld. euro

×
Codul embed a fost copiat

Noua harta a Romaniei va avea sapte regiuni. Asta arata primul raport oficial, pe care ministrul Liviu Dragnea il va supune dezbaterii publice incepand de saptamana viitoare.

Aflam, pentru prima data, numele si resedintele noilor unitati administrative. Al doilea om din Guvern a explicat pentru Stirile ProTV cum se vor distribui cele 40 de miliarde de euro din fonduri europene, pe care Romania poate sa le atraga in urmatorii 6 ani, daca regionalizarea va fi de succes.

Cele sapte regiuni au, in medie, 2 milioane si jumatate de locuitori. Numele propuse sunt o combinatie de denumiri istorice si geografice: Moldova de Nord, Transilvania de Nord-Vest, Transilvania Centrala, Banat-Vest, Oltenia, Muntenia-Sud si regiunea Dunarea de Jos. Iar noutatea este ca actuala regiune de dezvoltare Bucuresti-Ilfov va fi cuprinsa in Muntenia-Sud, care va avea o populatie de 5 milioane de oameni.

Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii: "Pastram acesti sapte poli de crestere, cu bani dedicati pentru ei - europeni vorbim - toate resedintele de judet vor fi categorisite ca si poli de dezvoltare, celelalte orase si municipii din regiune vor fi definite ca si centre de dezvoltare zonala, iar comunele vor fi stimulate prin programe sa se asocieze".

In acest moment, Brasovul a castigat lupta cu Sibiul.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea: "Doar anul acesta putem face regionalizarea". VIDEO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Prof. Dumitru Sandu, seful grupului academic pentru regionalizare: "Te uiti sa vezi unde a plecat populatia sa lucreze, unde merge pentru casatorie, unde merge pentru cumparaturi, in asa fel incat sa poti desena niste regiuni cu potential de functionare foarte mare".

Pastrarea actualelor resedinte de regiune inseamna de fapt pastrarea structurilor de absorbtie existente de 15 ani incoace, pentru ca infiintarea unora noi, in alte orase, ar presupune re-acreditarea mecanismelor din partea Comisiei Europene.

Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale: "Am stabilit un numar de 9, 10 obiective obligatorii care trebuie sa se regaseasca in fiecare sat: alimentare cu apa, canalizare, drumurile asfaltate, scoala modernizata, biserica modernizata, farmacie, dispensar".

Pana nu rezolva aceste probleme, primarii nu vor mai putea folosi banii publici pentru proiecte fanteziste sau inutile, ca patinoare, stadioane in panta sau bazine de inot.

Prima dezbatere a acestui proiect va fi peste o saptamana, la Iasi, urmata de alte 11 discutii in tara.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
VIDEO.
VIDEO. "Trebuie sa decolam". Interviu cu autorul celei mai noi propuneri de regionalizare a tarii

Romania este in asa fel structurata, prin disparitati, prin experiente, incat nu se poate face descentralizare buna, eficienta, numai mutand de la Guvern, de la nivel central, la nivel judetean niste functiuni.

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Doar anul acesta putem face regionalizarea". VIDEO

Prefectii regionali vor avea puteri limitate, iar unitatea regiunilor va fi asigurata prin Constitutie si prin legile administrative ale tarii. Sunt asigurarile vice-premierului Liviu Dragnea, in privinta  succesul impartirii tarii in regiuni.

Reinventeaza Romania! Arata-le ce iti doresti de la regionalizare prin aplicatia stirileprotv.ro
Reinventeaza Romania! Arata-le ce iti doresti de la regionalizare prin aplicatia stirileprotv.ro

Expertii si-au dat cu parerea despre cum ar trebui sa fie regionalizata tara. Acum e randul tau! Reinventeaza Romania, da SHARE pe Facebook si invita-ti prietenii sa se implice in schimbarea la harta a tarii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.