VIDEO. "Trebuie sa decolam". Interviu cu autorul celei mai noi propuneri de regionalizare a tarii

Dumitru Sandu, regionalizare

Romania este in asa fel structurata, prin disparitati, prin experiente, incat nu se poate face descentralizare buna, eficienta, numai mutand de la Guvern, de la nivel central, la nivel judetean niste functiuni.

Asta sustine profesorul Dumitru Sandu, de la catedra de Sociologie a Universitatii Bucuresti. El crede ca rostul descentralizarii este ca functia potrivita sa fie pusa la locul potrivit.

Expertii redeseneaza harta Romaniei. Prima versiune oficiala care va ajunge pe masa Guvernului

Profesorul Dumitru Sandu reprezinta grupul academic infiintat de vice-premierul Liviu Dragnea pentru a desena harta regiunilor administrative, bazata pe studii si analize complexe. Intr-un interviu pentru ProTV, profesorul Sandu a explicat ce inseamna regionalizare administrativa si de ce este atat de dificila o impartire a tarii.

Nu pornesti o constructie de genul asta fara sa ai un specialist in rezistenta. Eu am facut o casa. Fara inginer constructor casa n-are sens, n-are durata”. Asta este premisa de la care profesorul Dumitru Sandu a inceput sa construiasca raportul ce va ajunge pe masa Guvernului, in care sunt enuntate principiile descentralizarii si regionalizarii Romaniei.

Citește și
harta regionalizare
Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iata transcriptul integral al interviului:

Ce inseamna o buna regionalizare administrativa?

Una care asigura regiuni cu un foarte mare potential de functionare social-economica si in al doilea rand, una care e cat mai aproape de ce vrea populatia. Tara este saraca, este, din punct de vedere economic, in UE pe penultimul loc.

Este in anii 2010-2013 cam in aceeasi pozitie in care se afla in anii '30, relativ fata de celelalte tari. Sigur, nivelul general a crescut, dar in continuare, este o tara care nu a reusit sa decoleze, sa iasa din acest sir al tarilor codase din Europa.

Trebuie facuta decolarea. Regionalizarea este un instrument, cheia este descentralizarea.

Romania este in asa fel structurata, prin disparitati, prin experiente, incat nu se poate face descentralizare buna, eficienta, numai mutand de la Guvern, de la nivel central, la nivel judetean, niste functiuni. Sa puna functia potrivita la locul potrivit, asta este rostul descentralizarii.

Cum alegem capitalele de regiune?

Deci in momentul in care desenezi regiunile, trebuie sa fii sigur ca pe teritoriul lor se afla premisele de care ai nevoie pentru decolare rapida si un zbor de lunga durata. Care-s motoarele in aceasta chestiune? Orasele cu functie de dezvoltare. Te uiti sa vezi unde a plecat populatia sa lucreze, unde merge pentru casatorie, unde merge pentru cumparaturi, in asa fel incat sa poti desena intr-o prima faza niste regiuni care au un potential de functionare foarte mare, foarte puternic.

Ideal, stim ca este bine sa nu ai un centru puternic de crestere, ci mai multe centre, legate intre ele pe sistem nucleu, gen Brasov-Sibiu, Galati-Braila si exemple sunt mai multe. Deci ideal este sa proiectezi niste regiuni policentrice.
Regiunea Sud-Muntenia, in sudul tarii. Problema este chiar orasul in care ne aflam, Bucuresti. Toata lumea vine incoace, asta este o problema.

Care sunt criteriile dupa care sunt decise regiunile?

Daca in loc de un numar redus de regiuni faci 13, 14, 18, multe, trebuie sa te gandesti ca administratia lor costa. Nici descentralizarea, nici carcasa institutionala a regionalizarii nu se fac astazi pentru maine, 2013 pentru inceput de 2014. Se proiecteaza, dar dupa aceea, transferul de functii de la nivel central se face in timp, fundamentat, ca sa fii sigur ca atunci cand ai mutat un birou de la nivel central sau judetean, lucrezi mai bine, ca populatia ajunge mai usor etc.

Un alt criteriu este legat de compozitia populatiei. Dezvoltarea nu o faci cu teritoriul, dezvoltarea o faci cu oamenii. O lista scurta de criterii in baza carora sa judece propunerile noastre. Unu: e nevoie de mai multe centre de crestere urbana. Doi: Ai nevoie de o compozitie a populatiei in regiune care sa permita dezvoltarea si agricol, si industrial. si zona de cercetare.

E un deficit de informatie pe cazul regiunii sud-est formata din doua judete din Moldova - Galati si Vrancea, doua judete din Muntenia: Buzau si Braila si doua judete din Dobrogea - Tulcea si Constanta, aparent, sunt din lumi diferite. In fapt, e un deficit de informatie. E foarte adevarat ca ele nu constitutie o regiune istorica. Zona celor sase judete este o regiune culturala, formata din Dunarea de Jos, din judete ale Dunarii de Jos.

Uitati-va, comparativ, la harta Poloniei din 1998, cu premisa de harta a regiunilor administrative din Romania 2013, care a fost data de regiunile de dezvoltare din 1998. Aproape toate, si in Polonia, si aici, au o forma relativ circulara. Forma regiunii face parte din premisele pentru costurile de deplasare.

De ce este importanta descentralizarea?

Eu nu cred ca functiile administrative importante trebuie mutate automat la un nivel sau altul, regional sau subregional, inainte de a avea studii de fundamentare, de fezabilitate pentru fiecare. Pornesc cu ceea ce este urgent.

Povestea cu absorbtia fondurilor europene nu e o poveste. E o poveste de esec pentru Romania, care trebuie rapid rezolvata, pentru ca face parte din conditiile decolarii despre care vorbeam. Romania n-a avut o decolare de-adevaratelea. Este extrem de important ca regulile de joc, adica regulile de descentralizare a institutiilor sa fie foarte atent elaborate si pe masura ce pe sanatate, pe educatie, pe absorbtie de fonduri europene am studii de fezabilitate foarte serios facute, fac transferul de functii.

Altfel, ideea ca dintr-o data arunc niste competente de la un nivel la altul nu este utila, nu ajuta pe nimeni.

Ce s-ar intampla daca as pune cate-o functiune in cate-o capitala de judet si al multumi pe toata lumea? S-ar intampla si bine, si rau. In genere, orice decizie luata pe un singur criteriu este proasta. Costurile de deplasare pentru beneficiarii regionalizarii ar creste. Pentru ca as fi obligat, in calitate de cetatean, sa ma duc pentru o adeverinta...

Regiunile astea vor intra intre ele in competitie directa, vor negocia cu Bruxellesul.

Cu cat suprapunerea regiunea functionala economic si regiunea istorica este mai mare, cu atat mai bine. In clipa de fata, fara ca asta sa insemne un raspuns legat de numarul de regiuni, regiunile de dezvoltare sunt mai omogene din punct de vedere economic, social si cultural decat regiunile istorice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Vasile Blaga: PDL va accepta varianta USL de regionalizare daca respecta principiile europene
Vasile Blaga: PDL va accepta varianta USL de regionalizare daca respecta principiile europene

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat ca PDL va accepta solutia USL pentru regionalizarea tarii doar in conditiile in care se vor respecta principiile europene unanim acceptate in acest domeniu.

Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei
Dragnea: Legea privind regionalizarea va fi adoptata in noiembrie, dupa modificarea Constitutiei

Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in luna noiembrie, dupa ce va avea loc modificarea Constitutiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea

Dragnea: Regionalizarea va diminua aparatul administrativ central; altfel cheltuim bani aiurea
Dragnea: Regionalizarea va diminua aparatul administrativ central; altfel cheltuim bani aiurea

Liviu Dragnea a declarat ca regionalizarea va conduce la diminuarea aparatului administrativ central, datorita descentralizarii competentelor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.