Numărul salvamontiștilor scade din cauza măsurilor de austeritate ale Guvernului. „Poate costa viața unor persoane”
Atenție sporită, dacă planificați o excursie pe munte sau o ieșire la schi. Nu vă puneți în pericol.
Numărul salvamontiștilor va scădea, de la 1 ianuarie, ca urmare a măsurilor de austeritate adoptate prin lege.
Serviciile județene Salvamont avertizează că activitatea le va fi îngreunată și că unele intervenții ar putea dura mai mult.
Serviciul județean Salvamont Sibiu are 18 angajați care intervin la accidente, în zona Bâlea din masivul Făgăraș, dar și pe pârtiile de la Păltinis. Salvamontiștii acoperă trasee turistice care se întind pe 800 de kilometri.
Măsurile fiscal bugetare stabilite de Guvern prevăd însă că toate instituțiile publice cu mai puțin de 50 de angajați trebuie desființate sau comasate cu altele, astfel încât să rezulte o reducere de personal și cheltuieli de minim 15%. Asta ar înseamna cu trei oameni mai puțin la Salvamont Sibiu.
Călin Ștef, salvator montan Salvamont Sibiu: „Noi și așa suntem cu personal deficitar raportat la aria pe care trebuie să o asigurăm. Aceasta ar însemna o întârziere a intervențiilor cu ore. Ceea ce pentru unele persoane s-ar putea să fie fatal”.
Salvamont Sibiu are trei baze în care asigură permanență - la Bâlea, Negoiu și Păltiniș. În noile condiții, una s-ar putea închide.
Marius Roman, reprezentat domeniul schiabil Păltiniș: „Dacă ar trebui să vină din Sibiu de la 25 de kilometri, vă dați seama ce înseamnă să apelezi 112 și să-ți vină echipajul Salvamont în 40 de minute în cazul în care nu e drumul aglomerat".
La Serviciul Județean Salvamont Brașov este aceeași situație
Legea cere o reducere a numărului de posturi și integrarea acestei echipe, care are acum personalitate juridică, printre ceilalți funcționari.
Alexandru Nagy, reprezentant Serviciul Public Județean Salvamont Brașov: „Când ești în interiorul Consiliului Județean este un circuit al hârtiilor cu chemare. Șeful ierarhiv superior anunțat, aprobat, semnat, trimis, chemat. E vorba de întârzierea acțiunii în sine".
Asociația Națională Salvamont încearcă să obțină o derogare de la Guvern.
Sabin Cornoiu, reprezentant Salvamont România: „Avem un caracter de unicitate și legea spune că pentru activitățile considerate unice nu se aplică această lege, dar acest lucru se aproba printr-un document de către Guvern".
Cele 26 de servicii județene Salvamont din țară au în total 280 de oameni. 40 ar trebui să plece, potrivit noilor măsuri.
Turiștii se opun
Femeie: „Timpul de reacție va fi îndelungat și poate să coste viața unor persoane în cazuri grave".
Turist: „Toți pe care îi cunosc de la Salvmont lucrează la foc continuu. Mi se pare ceva absurd".
În țară mai există și 15 localități care au formații Salvamont proprii, plătite de Primărie. Acestea nu sunt afectate de legea austerității.