Numărul accidentelor în care sunt implicați conducătorii de trotinete a crescut alarmant. Ce măsuri iau autoritățile
Vânzările de trotinete şi biciclete electrice au început iar să crească. S-au înmulţit însă considerabil şi accidentele în care sunt implicaţi cei care le folosesc.
Pentru că nu au nevoie de permis ca să circule cu ele, unii ignoră regulile de circulaţie. În ultimii doi ani numărul accidentelor provocate de trotinete a trecut de o sută și nouă persoane și-au pierdut viața.
Conducătorii de trotinete ignoră regulile de circulație
Slalomul printre maşinile aflate în trafic sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului, deşi celelalte vehicule s-au oprit, sunt principalele abateri constatate de poliţişti în rândul conducătorilor de trotinete şi biciclete electrice. Mulţi nu vor sau nu ştiu că trebuie să poarte echipament de protecţie şi să circule numai pe pistele pentru biciclete, iar, în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 kilometri pe oră.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acum doi ani, în toată ţara 42 de persoane care mergeau pe trotinete electrice au fost rănite grav iar patru dintre ele au murit pe loc. Numărul accidentelor a crescut de la un an la altul, iar, în 2021, 64 de persoane care foloseau trotinetele electrice au fost implicate în accidente rutiere grave. De această dată, cinci dintre ele au murit pe loc. Şi anul acesta, numărul accidentelor a crescut considerabil, dacă ne gândim că numai în prima jumătate a anului aproape 50 de persoane au făcut accident în timp ce mergeau pe trotinetă.
30 dintre acestea s-au produs în primele şase luni ale anului, numai în Capitală.
Claudiu Costea, polițișt Brigada Rutieră: „Cei care circulă cu trotineta sau cu bicicleta pe drumurile publice sunt obligaţi să folosască pista pentru biciclete acolo unde o astfel de pistă este semnalizată corespunzător. În lipsa pistei pentru biciclete, sunt obligaţi să circule pe partea carosabilă cât mai aproape de marginea din dreapta, nu printre maşini”.
Iar pe șosele sunt din ce în ce mai multe trotinete și biciclete electrice.
Cezar Cârligeanu, director de vânzări al OLX: „Comparativ cu anul trecut, observăm o creştere semnificativă pe partea de trotinete electrice. Cererea a crescut cu 57 la sută şi pe biciclete electrice cererea s-a dublat, iar ofertele disponibile pe platform au crescut cu 74%. Deci pe cele două segmente observăm o creştere semnificativă faţă de anul trecut”.
Potrivit legii, copiii sub 14 ani nu au voie să utilizeze trotinetele electrice. Amenzile pot ajunge până la 1.160 lei pentru cei care nu respectă legislația.