Turiștii s-au întors din nou, în număr mare, pe străzile pline de istorie ale Romei, însă Capitala italiană se confruntă acum cu o problemă nouă.

Trotinetele electrice au invadat orașul, spre nemulțumirea localnicilor care se plâng că vizitatorii care conduc aceste vehicule provoacă haos în trafic, iar pietonii nu mai au loc pe trotuar din cauza belelelor pe două roți.

Primele trotinete electrice, gata de închiriat, au apărut pe străzile Cetății Eterne în urmă cu trei ani, ca alternativă ecologică la transportul public și au fost populare în timpul pandemiei de coronavirus. În ultima perioadă, însă, au devenit o adevărată pacoste pentru localnici. În tot orașul sunt peste 14.000 de trotinete de închiriat, dar foarte puține sunt utilizate.

Eugenio Patane, consilier local pe probleme de trafic, Roma: „Numărul trotinetelor electrice care sunt folosite în acest moment e de 2% din numărul total al lor.”

Printre cei care au cerut autorităților să ia măsuri se numără reprezentanții Uniunii Italiene a Nevăzătorilor.

Giuliano Frittelli, Asociația italiană a nevăzătorilor: „Sunt multe probleme cu trotinetele electrice. Prima e parcarea alandala. Ar trebui lăsate în locuri speciale, nu pe trotuar, pentru că oamenii care nu văd și toți ceilalți, mame cu copii, bătrâni, trebuie să meargă pe stradă.”

Trotinetele ar fi trebuit să contribuie la decongestionarea traficului în capitala Italiei, dar fac mai mult rău. Turiștii sunt principalii clienți ale companiilor care le închiriază.

Walter Hughes, turist american: „Sunt utile ca să te plimbi în special prin centrul istoric, unde e imposibil să faci asta cu mașina. Pe o rază de 4-5 kilometri, ca să te miști rapid”

Trotinetele nu au voie pe trotuar, iar cei care le conduc trebuie să aibă 18 ani împliniți și să urce doar câte unul pe vehicul. Turiștii nu țin cont întotdeauna de reguli, spun localnicii, cu năduf.

Edoardo Conticello, șofer de taxi: „Uneori se urcă doi oameni pe o trotinetă, e foarte periculos.”

Autoritățile din Roma au pregătit, deja, un plan. De la începutul anului viitor, numărul trotinetelor electrice va fi redus cu o treime, la fel și cel al companiilor care le închiriază, de la șapte la trei. Măsurile nu garantează, însă, că nu vor mai fi incidente.

La începutul lunii iunie, un cuplu de americani a fost amendat cu peste 800 de dolari, după ce femeia a aruncat o trotinetă electrică pe faimoasele Trepte Spaniole și a provocat pagube de 26.000 de dolari.