Dragnea și Tăriceanu, răspuns pentru liderii Comisiei Europene: „Ne exprimăm îngrijorarea că a fost informată incorect”

×
Codul embed a fost copiat

Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au adresat o scrisoare liderilor Comisiei Europene, după ce Jean Claude-Juncker și Frans Timmermans și-au exprimat îngrijorarea privind situația din România.

Într-o scrisoare semnată de președintele Camerei Deputaților și de cel al Senatului, se precizează că „elaborarea și examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigențelor constituționale, acestea fiind supuse controlului constituțional realizat de CCR. În cazul controlului de constituționalitate, CCR verifică atât conformitatea cu legea fundamentală, cât și respectarea standardelor Comisiei de la Veneția.”

Astfel, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au explicat că reforma sistemului judiciar a fost prilejuită de „necesitatea transpunerii în legislația națională a standardelor în materie de justiție și la nivel european. Amintim, în acest sens, recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la clarificarea statutului procurorilor și judecătorilor și necesitatea separării carierelor acestora. De asemenea, au fost avute în vedere recomandările Comisiei Eurpene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare cu privire la independența sistemului judiciar.”

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce privește transparența dezbaterilor pe tema justiției din România (...). Dezbaterile parlamentare au durat patru luni și au fost transmise live pe site-ul Camerei Deputaților, pe toată perioada desfășurării lor, oferind astfel posibilitatea celor interesați să urmărească îndeaproape argumentele și votul pe fiecare amendament”, se precizează în documentul semnat de cei doi lideri ai Parlamentului.

 EI au continuat precizând: „(...) Ne-am fi așteptat, desigur ca analiza Comisiei asupra dezbaterilor din România să fi avut loc după pronunțarea Curții Constituționale asupra tuturor celor trei legi privind sistem judiciar, astfel încât descrierea să se raporteze la o imagine cuprinzătoare și obiectivă a reformei justiției din România. În acest sens, subliniem că mecanismul de control constituțional asupra modificărilor celor trei legi privind sistemul judiciar se află în plină desfășurare, iar Curtea Constituțională urmează să se pronunțe.”

Citește și
klaus iohannis
Iohannis, în discursul de Ziua Unirii Principatelor: Guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor

„La fel de surprinzătoare sunt, din punctul nostru de vedere, și preocupările Comisiei cu privire la discuțiile din Parlamentul României asupra modificării Codului Penal și a Codului de procedură penală, în condițiile în care România, în calitatea sa de stat membru al UE, are obligația ca, până la finalul lunii martie, să transpună în legislația națională prevederile Directivei UE2016/343 privind consolidarea prezumpției de nevinovăție și ale dreptului de a fi prezentat la proces în cadrul procedurilor penale. De asemenea, jurisprudența CEDO ne obligă să procedăm la revizuirea responsabilă a acelor prevederi penale ce au dat naștere abuzurilor sancționate de CEDO. Deși dezbaterea este încă într-un stadiu incipient, vă informăm că toate amendamentele propuse până în acest moment au fost izvorâte din principiile enunțate în acea Directivă. Dezbaterile parlamentare care urmează se vor bucura de aceeași transparență și deschidere la dialog ca în cazul legilor privind sistemul judiciar. În același timp, considerăm că cei care au informat Comisia cu privire la modificările celor două coduri în materie penală, respectiv procesual penală, ar fi trebuit să prezinte și deciziile Curții Constituționale, prin care mai multe articole din aceste legi au fost declarate neconstituționale, fapt care atrage obligația Parlamentului de a amenda legislația în acord cu deciziile Curții, care sunt definitive și obligatorii.”

Dragnea și Tăriceanu au mai susținut că „ar fi nefiresc și contrar principiilor europene să se susțină că aceleași prevederi legale, care reglementează activitatea Justiției, sunt în conformitate cu principiile europene într-o multitudine de state membre ale UE, dar că încalcă independența Justiției în România.”

„Având în vedere toate cele de mai sus, considerăm că manifestarea interesului Comisiei cu privire la dezbaterile din Parlamentul României pe tema Justiției reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea unui dialog permanent între cele două instituții pentru clarificarea tuturor problemelor în dezbatere. Drept urmare, ne manifestăm toată deschiderea pentru o colaborare cât mai strânsă, dar bazată pe adevăr și informare corectă, care să asigure astfel un fundament solid pentru consolidarea statului de drept în România, concomitent cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.”

 Totodată, șefii celor două Camere ale Parlamentului și-au exprimat speranța că România „va încheia cu succes Mecanismul de Cooperare și Verificare, în cursul actualului mandat al Comisiei Europene.”

Avertismentul liderilor Comisiei Europene privind independența sistemului judiciar din România

Într-o scrisoare semnată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, se precizează că o condiție pentru ca România să scape de MCV este ca „progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.”

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au precizat cei doi oficiali europeni.

 Astfel, ei au aminitit că în noiembrie 2017 Comisia cerea Guvernului și Parlamentului să asigure transparența totală a procesului legislativ privind Legile Justiției.

„Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări. Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Comisia Europeană avertizează România, din cauza legilor justiției. Scrisoarea lui Juncker și Timmermans
Comisia Europeană avertizează România, din cauza legilor justiției. Scrisoarea lui Juncker și Timmermans

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și  prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans au semnat o scrisoare în care se arată îngrijorați de evoluțiile recente din România.

Iohannis, în discursul de Ziua Unirii Principatelor: Guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor
Iohannis, în discursul de Ziua Unirii Principatelor: Guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor

Iohannis a declarat, în discursul susţinut cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, că “guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor, mai preocupaţi faţă de consecinţele pe termen lung ale deciziilor luate”.

Dragnea se pregătește de un nou ”război” cu Iohannis, din cauza miniștrilor ”penali”
Dragnea se pregătește de un nou ”război” cu Iohannis, din cauza miniștrilor ”penali”

Președintele PSD Liviu Dragnea a admis faptul că este posibil ca în componența viitorului Guvern care va fi condus de premierul desemnat Viorica Dăncilă să se afle și persoane cu probleme penale.

Sesizarea lui Iohannis la legea ce menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată, la CCR
Sesizarea lui Iohannis la legea ce menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată, la CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) reia, marţi, dezbaterea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată.

Augustin Lazăr: Vă asigur că în continuare vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept
Augustin Lazăr: Vă asigur că în continuare vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept

Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări, joi, că Ministerul Public va fi în continuare consecvent în a apăra ordinea de drept şi legile europene ale Justiţiei.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.