„Banii nu aduc fericirea”. Surpriză în UE: Românii sunt pe locul al doilea în clasamentul fericirii, peste nemți
Surprinzător! Nu suntem nici bogați, nici săraci, dar fericiți. Cea mai recentă statistică a Uniunii Europene plasează românii pe locul al doilea la fericire, imediat după Austria.
Sociologii motivează acest straniu succes prin felul de a fi al poporului nostru, mulțumit cu puțin, în ciuda văicărelii constante. Temperamentul mai degrabă optimist influențează puternic senzația de fericire, în ciuda situații socio-economice evident dificile.
Clasamentul fericirii este condus de Austria, în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, cu 7,9 puncte din 10. Noi împărțim locul al doilea cu Polonia și Finlanda, cu scorul 7,7.
Femeie: „Locul de muncă”.
Subliniem că doamna vinde gogoși la serviciu. Deci, cum de au ieșit românii fericiți? Au înclinat balanța spre ce au, în loc de ce n-au, spun psihologii.
Român: „Am prietenii mei, am familia mea. Da, dar ei m-au ajutat în timpul ăsta greu”.
Indicatorii fericirii pentru participanții la studiul Eurostat ar fi o casă a lor, o stare bună de sănătate și un loc de muncă stabil, prieteniile și cât de strânse sunt ele.
Român: „Suntem prieteni de zece ani de zile și cred că numai când ne gândim la chestiile amuzante pe care le-am trăit împreună, zâmbim”.
Român: „Sunt zile când n-a avut niciunul bani la noi și tot am rămas împreună”.
Rezultatele cercetării confirmă acuratețea a două proverbe pe care mulți le privim uneori cu scepticism: doar banii nu aduc fericirea, iar fericirea chiar stă în lucruri mărunte. Luăm exemplul Germaniei, țară cu venituri mari. Cetățenii săi sunt pe locul al doilea la nefericire, după bulgari, cu un scor de 6,5, în cădere liberă de la 7,1 anul precedent. O explicație simplă ar fi că nemților „li s-a urât cu binele”, după o perioadă îndelungată în care au putut merge în vacanță oriunde, și au avut un nivel financiar mulțumitor, ca să-și asigure confortul de fiecare zi.
În schimb, pentru români, obișnuiți cu puțin o jumătate de secol, varietatea e încă un lucru nou.
Român: „Cea mai fericită mă face fetița mea. Ea este Aylin”.
Adrian Dan, sociolog: „Investim foarte mult în speranță, în dorința noastră permanentă de sănătate. Doar în anumite circumstanțe dă bine să te vaiți și, în general, doar față de cei foarte apropiați. Cu o situație economico-socială mai complicată cum e și România, cu o întrebare de genul 'fericirea la control', lumea vrea să dea bine în poză. Privim lucrurile cu un optimism care nu e întotdeauna ancorat în realitate”.
Cel mai mic scor al fericirii l-au avut românii în vârstă. Au puțini bani, sănătatea e șubredă, unii nu au familia aproape. Ce îl bucură, totuși, pe un domn, fost proiectant de tancuri?
Român: „Să zic curat, așa... Mă face fericit lipsa grijilor și lipsa preocupărilor obligatorii zilnice”.
Adică faptul că nu mai merge la serviciu.
Pe ultimul loc în Uniunea Europeană rămâne Bulgaria. Pică examenul fericirii cu un scor de 5,6. Testarea a fost făcută online, pe un eșantion reprezentativ pentru fiecare țară.