Simularea unui accident aviatic pe Aeroportul Cluj. ”Aceste exerciții sunt esențiale”
A fost cod roșu marți pe Aeroportul din Cluj, cu 25 de morți și mai mulți răniți. Din fericire, totul în cadrul simulării unui accident aviatic.
Exercițiul a fost planificat în detaliu, pentru a pregăti autoritățile în cazul unei situații de urgență reale.
Scenariul a pornit de la ipoteza că o aeronavă a ieșit de pe pistă după aterizare și s-a rupt pur și simplu în două. La bord s-ar fi aflat 100 de pasageri, dintre care 25 și-au pierdut viața, iar restul au fost răniți. La fața locului au intervenit ambulanțe și un elicopter SMURD și totul a decurs ca în timpul unei intervenții reale.
Șerbu Cosmin, comandant Operațiuni de Salvare: "Am intervenit cu 13 autospeciale. În momentul de față au fost evacuate victimele către PMA, sunt 27 de victime pe mai multe coduri de culori".
Medicii spun că, atunci când numărul victimelor este mare, e nevoie de anumite proceduri, pentru a se asigura că reușesc să salveze cât mai multe vieți.
Simularea unui accident aviatic este obligatorie pentru toate aeroporturile, o dată la doi ani
Ziana Motora, director Operațiuni de Salvare Medicală: "Victimele depășesc numărul de salvatori și trebuie făcut un triaj foarte bine stabilit, există niște parametrii care trebuie evaluați pentru a codifica victimele, se pun brățări pe mâinile victimelor".
David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca: "Avem cam 100 de mișcări pe zi, o mișcare înseamnă o aterizare sau o decolare, având în vedere creșterea traficului, complexitatea, aceste exerciții sunt esențiale".
O astfel de simulare are loc o dată la 2 ani și este obligatorie pentru toate aeroporturile care au zboruri internaționale.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, smurd, aeroport, simulare, accident aviatic,
Dată publicare:
01-11-2023 08:01