ANCOM are un nou președinte: Vlad Stoica, fost şef al Cancelariei premierului Ponta
Vlad Stoica a fost ales marţi de Parlament în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
El a fost numit cu 283 de voturi ''pentru'' şi 36 ''împotrivă''. Ceilalţi trei candidaţi au fost respinşi.
Astfel, Manuela Catrina a obţinut 12 voturi "pentru" şi 307 "împotrivă", Ion Smeeianu a obţinut un singur vot "pentru" şi 318 "contra", iar Mircea Rozolea a obţinut 23 voturi "pentru" şi 296 "împotrivă".
Vlad Stoica urmează să ocupe funcţia de preşedinte al ANCOM pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani, care a început la 11 mai 2017.
Cine este Vlad Stoica, noul șef ANCOM
Vlad Ștefan Stoica, născut la 20 august 1975, este licențiat în drept și are un master în management politic. Acesta și-a deschis un birou de avocatură în anul 2009, potrivit CV-ului său atașat și verificat de Comisiile IT din Parlament, a transmis HotNews.
Noul șef de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţiieste s-a remarcat pe scena publică atunci când a fost șef al Cancelarei fostului prim-ministru Victor Ponta, în perioada februarie 2013 - noiembrie 2015.
Acesta este membru fondator şi preşedinte fără atribuţii executive al Asociaţiei pentru Promovarea Principiilor Sociale şi Democratice ale Tinerilor din România.
În perioada când a ocupat funcția de șef al Cancelariei lui Victor Ponta, numele său a apărut în dosarul penal al președintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
Potrivit ultimei sale declarații de avere, publicată în anul 2015, Vlad Stoica a obținut în anul 2014 venituri anuale de 64.332 lei de la Secretariatul general al Guvernului și venituri de 247.800 lei ca membru în Consiliul de administrație CIFGA a Băncii de Export Import a României.
Ultima declarație de avere publicată de acesta este disponibilă integral la finalul articolului.
USR acuză o înțelegere secretă între PSD și PNL, prin numirea șefului ANCOM
Imediat după votul din Parlament, USR a criticat această numire de la vârful ANCOM, susținând că PSD ”și-a impus omul” la conducerea acestei instituții.
”Pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare care îl vor decupla total de la butoanele puterii, PSD s-a asigurat, cu tăcerea complice a PNL, că și-a impus omul la șefia ANCOM, instituția care reglementează sectorul comunicațiilor în România și ar trebui să vegheze asupra unei piețe de zeci de miliarde de lei.
Alesul este Vlad Stoica, fost șef al Cancelariei premierului Victor Ponta și martor în dosarul de corupție al ex-baronului PSD de Mehedinți Adrian Duicu.
Dincolo de faptul că s-a dovedit încă o dată că, în politica tradițională, practicată în ultimii 30 de ani, trocul cu funcții este tot la loc de cinste, iar așa-zisele adversități între partidele vechi sunt doar de fațadă, nu trebuie trecută cu vedere procedura total netransparentă, pe repede-înainte, de instalare a alesului PSD în locul incompatibilului Sorin Grindeanu.
PSD nu mai avea acum legitimitatea să forțeze instalarea unui nou șef la ANCOM pentru următorii doi ani și jumătate și ar fi trebuit ca întreaga procedură să fie lăsată pentru următoarea legislatură, când să se desfășoare nu cu depuneri de candidaturi de pe o zi pe alta și nu cu avize de fațadă în comisiile de specialitate. Interesele sunt însă mari și tot mai transparente.” - spun cei de la USR într-un mesaj pe Facebook.
Fostul șef al ANCOM s-a întors în PSD
Joia trecută, Parlamentul a luat act de demisia lui Sorin Grindeanu din funcţia de preşedinte al ANCOM şi a declarat vacant acest post.
Grindeanu este în prezent prim-vicepreședinte al PSD, în noua echipă condusă de Marcel Ciolacu.
În cursa pentru şefia ANCOM au intrat patru candidaţi, care au fost validaţi luni în comisiile de specialitate - Vlad Stoica (fost şef al Cancelariei fostului premier Victor Ponta), Manuela Catrina (fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor), Ion Smeeianu (fost şef al Poştei Române) şi Mircea Rozolea, potrivit Agerpres.
În 22 august, la Congresul PSD, Sorin Grindeanu a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Conform legii, Grindeanu trebuia să opteze pentru una dintre cele două funcţii, care sunt incompatibile.
În calitate de șef al ANCOM, Sorin Grindeanu a avut un salariu lunar de 44.000 de lei lunar.