Cu cât ar trebui să reducă tarifele giganții telecom din România. Anunțul ANCOM

Ultima actualizare: 19-05-2020 16:52
Cu cât ar trebui să reducă tarifele giganții telecom din România. Anunțul ANCOM
Shutterstock

Operatorii de telefonie fixă din România ar trebui să reducă tarifele cu aproximativ 30% faţă de cele percepute în prezent, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Propunerea se aplică operatorilor cu putere semnificativă de piaţă, printre care Telekom, RCS & RDS, Orange sau Vodafone. Aceștia vor putea aplica, începând cu 1 august 2020, un tarif de maxim 0,097 eurocenţi/minut în cazul apelurilor fixe.

„Supunem, astăzi, consultării publice o scădere de aproximativ 30%, până la 0,097 eurocenţi/minut, a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, începând cu data de 1 august 2020. Continuăm astfel eforturile Autorităţii de a susţine o piaţă telecom competitivă în România, cu oferte atractive şi convenabile pentru români”, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Potrivit ANCOM, tarifele mai mici vor fi aplicate în cazul apelurilor naţionale, apelurilor iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), precum şi în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

"În prezent, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe este de 0,14 eurocenţi/minut şi a fost stabilit de ANCOM începând cu 1 aprilie 2014", menţionează Autoritatea.

Măsura de reglementare supusă consultării publice de ANCOM completează măsurile anterioare de identificare, analiză şi reglementare a pieţelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe definitivate de autoritate în anul 2017.

Telefonia fixă, tot mai puțin utilizată de români

 

Cele mai recente date statistice colectate de autoritatea de reglementare în domeniu arată că, pe parcursul anului 2019, telefonia fixă a fost tot mai puţin utilizată de români, cu scăderi atât din punct de vedere al numărului de linii de acces (-7,7%, până la 3,38 milioane), cât şi din cel al traficului (-16,5%, până la 1,9 miliarde minute).

Pe fondul acestor evoluţii, anul trecut, un român a vorbit, în medie, doar 8 minute/lună la telefonul fix, în scădere cu 17% faţă de anul 2018.

În funcţie de numărul de abonaţi de la sfârşitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cotă de piaţă de 40%, RCS&RDS de 35%, Grupul Vodafone de 23%, ceilalţi furnizori însumând 2%.

Măsurile ANCOM pentru stabilirea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe pot fi consultate pe pagina de internet a instituţiei, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 18 iunie 2020.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO