Noul an școlar, în pandemie. Cum se aplică scenariul verde, galben sau roșu
Ministrul Educației a anunțat că a cerut tuturor școlilor din România să trimită o analiză detaliată a claselor, spațiilor, numărului de copii și a lucrurilor sau posturilor necesare pentru începerea anului școlar.
Anunțul a fost făcut la televiziunea publică și vine după de președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri trei scenarii pentru 14 septembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Iohannis, președintele României: "Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la scoală. Au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate".
Primul și cel mai ușor scenariu este cel verde, adică acele localități unde nu avem decât un singur caz de COVID-19 la mia de locuitori.
Asta însemnă practic că în aceste localități în care se află majoritatea țării spunea președintele Klaus Iohannis elevii se vor reîntoarce în bănci.
Inclusiv Bucureștiul spunea Klaus Iohannis se află în acest scenariu verde, cel puțin la ora actuală.
Scenariul 2 este scenariul mediu, este scenariul galben, acolo unde vorbim de unul despre 1 sau 3 cazuri de COVID-19, de cazuri noi în ultimele 14 zile, dar, atenție, aceste cazuri noi raportate la mia de locuitori.
În acest scenariu vom vedea o parte dintre elevi care se vor întoarce în bănci, iar cealaltă parte va ramâne să facă aceste cursuri online.
Cel mai grav scenariu este scenariul roșu, acolo unde avem o localitate cu cel puțin 3 cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 14 zile, la fel, raportate la mia de locuitori.
Șeful statului a precizat că în aceasta situație nu sunt decât aproximativ 50 de localități la nivelul întregii țări, iar în aceste școli elevii nu se vor întoarce.
Practic elevii vor continua să facă școală online. Acele cursuri prin intermediul telefonului mobil, al tabletei sau chiar pe calculator.
Klaus Iohannis, președintele României: "Comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde, asta însemnând toți elevii merg fizic la scoală, se țin cursuri normale sau dacă se merge pe scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală și totul se desfășoară online”.
Scenariul galben înseamnă practic grădinițele și primarul merg la scoală. Clasele 8 și 12, care se pregătesc pentru examen, merg la scoală.
Situația se poate schimba de la o săptămână la alta
Iar restul claselor, în funcție de decizia școlii, o parte vin la scoală, o parte nu, ca să facă loc pentru distanțare suficientă pentru cei care vor merge în fiecare zi la școală.
În orice caz, această situație se poate schimba de la săptămână la săptămână chiar.
Șeful statului a explicat că există la nivel local acel comitet pentru situații de urgență care va face o analiză zilnică, iar dacă scenariul se va schimba atunci elevii vor putea fi chemați înapoi în școală dacă vorbim despre o situație care se îmbunătățește, iar în caz contrar, în cazul în care situația se înrăutățește și se trece la un scenariu mai grav, elevii ar putea fi întorși acasă pentru acele cursuri online.
Spunea tot șeful statului însă că elevii și dascălii sunt pregătiți pentru astfel de schimbări și se adaptează destul de repede, mai ales că Guvernul practic va asigura toate resursele necesare pentru ca aceștia să poate accesa educația fie că vorbim despre cursuri online, fie că vorbim despre școli.
Mai mult decât atât, părinții care vor fi nevoiți să stea cu elevii acasă dacă aceștia vor fi la școală online vor primi un sprijin financiar de la Guvern.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scoala, rosu, scenarii, verde, galben,
Dată publicare:
06-08-2020 12:52