Numărul celor care solicită noi certificate de naștere ori de căsătorie a crescut și de trei ori în ultimele săptămâni.

În multe cazuri, vechile acte au devenit nule, după ce o lege recent adoptată prevede că cele îmbrăcate în plastic nu mai sunt valabile.

Femeie: “Certificatul băiatului că este minor, certificatul de căsătorie, certificatul meu de naștere care arată așa”.

Potrivit autorităților, protecția oferită de plastic distruge elementele de siguranță, astfel că nu se mai poate face diferenta între un act original si o copie.

Victoria Zlătescu: “Era un lucru bun, zic eu, de durată”.

Geta Răduț: “Sunt documente importante, am considerat că sunt mai bine protejate și am considerat să fie plastifiate cu ani în urmă…toate actele”.

În Craiova, cererile de preschimbare a actelor s-au triplat

Mulți oameni au aflat chiar la ghișee că actele lor nu mai sunt valabile. Iar acum au venit ca să le schimbe. În municipiul Craiova, de exemplu, cererile de preschimbare a actelor s-au triplat, în luna mai, comparativ cu luna anterioară.

Bărbat: “Am aflat in momentul cand trebuia schimbat pașaportul baiețelului că nu mai este valabil, a expirat și am venit să înlocuim și certificatul care era înfoliat”.

În Arad, au fost eliberate și 200 de certificate de naștere pe săptămână în ultima perioadă.

Bărbat: “Mi-a spus notarul să vin că-i ultima zi, am venit să mă interesez”.

Ralu Cotrău, purtător de cuvant primaria Arad: “Serviciul de evidență a populației Arad înregistrează o creștere semnificativă a solicitărilor de preschimbare a documentelor de stare civilă în special a certificatelor de naștere. Practic, numărul acestora s-a dublat”.

Marius Bodoga, director Direcția locală de evidența populației Iași: “Din totalul de cereri pentru duplicate, 80% sunt pentru înlocuirea certificatelor plastifiate".

Noua lege prevede și amenzi mai mari pentru cei care pierd sau distrug acte de stare civilă. Acestea sunt cuprinse intre 100 si 500 de lei. Reprezentanții Direcției pentru Evidența Persoanelor spun că plastifierea nu se încadrează la distrugere, iar persoanele de bună credință nu au de ce să-și facă griji, pentru că nu vor fi amendate.