Nouă castele și cetăți din România, premiate cu „Recenzia de Aur” a Google. Castelul Bran lipsește din clasament
Nouă castele și cetăți din România au fost distinse de Google cu titlul „Recenzia de Aur”, după ce turiştii, care au ajuns în aceste locuri, au scris în număr mare că au fost impresionați de tot ce au văzut.
Castele din România au fost reabilitate, iar unele găzduiesc muzee și chiar restaurante. Culmea este că, din acest clasament lipsește tocmai Castelul Bran, vizitat anul trecut de peste 700.000 de oameni.
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia și Palatul Culturii din Iași figurează drept cele mai apreciate clădiri istorice din România, în topul realizat de Google.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Palatul Culturii din Iași, de exemplu, a fost vizitat în acest an de peste 250.000 de oameni.
Turist: „Venim din Constanța și am ales Palatul Culturii pentru că am citit pe net numai recenzii deosebite. Ne-a impresionat destul de mult grădina exterioară, palatul și ceasul acesta”.
Edificiul, construit la începutul secolului trecut, a fost iniţial Palat Administrativ și de Justiție, iar din 1955, a devenit muzeu.
Coralia Costaș, șef birou relații publice al Palatului Culturii din Iași: „Am venit cu lucruri noi, printre care avem o aplicație, un dispozitiv interactiv care scanează emoțiile”.
Același calificativ, 4,8 stele din 5, îl are şi Cetatea Alba Carolina. Fortăreața cu bastioane a fost ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, cu rol strategic de apărare în Imperiul Habsburgic. În timp, cu fonduri europene, cetatea a devenit principalul punct de atracție al orașului Alba Iulia.
Ana Pădurariu, managerul de comunicare al Google România: „Ne-am uitat la fiecare regiune istorică a României și am ales locația cea mai apreciată, respectiv cea care a avut cel mai mare număr de recenzii pe Google Maps în regiunea sa și, totodată, un rating de peste 4,5 stele”.
Și Castelul Karolyi din Carei a primit „Recenzia de Aur”, iar bastionul Maria Theresia, în fapt o parte din vechea cetate a Timișoarei, a atras atenţia turiştilor care au ajuns în Banat. Construcția lui a început în 1732. Acum 15 ani a fost restaurat. Lucrările au costat aproape zece milioane de euro.
Turistă: „Prima mea impresie este că e foarte interesant să văd îmbinarea dintre această clădire veche, cu centrul acesta din sticlă”.
În prezent găzduiește restaurante, Muzeul Național al Banatului, dar și spații expoziționale.
Alex Popa, marketing manager al unui restaurant: „Reușesc să conserve împreună acele file din istoria Timișoarei”.
Luminița Paul, expert conservator Muzeul Național al Banatului: „Ce e mai important la el e că se conservă în totalitate așa cum a fost cosntruit”.
În top este și cetatea Oradea.
Dumitru Noane, muzeograf: „Ne aflăm în cea mai valoroasă zonă a Cetății. Sala cu Grifoni”.
Turist italian: „Fortăreața e realmente frumoasă, merită vizitată”.
Cetatea Oradea este și punctul central al evenimentelor culturale din oraș.