Fondatorul Google-ului rusesc condamnă invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina: "Sunt îngrozit de soarta oamenilor"
Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, gigantul de internet considerat un Google rusesc, a condamnat, joi, ceea ce a descris ca fiind invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina
Voloj (foto, stânga), un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, s-a descris pe site-ul personal ca fiind un "antreprenor israelian din domeniul tehnologiei născut în Kazahstan", fiind criticat în presa rusă şi pe Telegram pentru că aparent a minimalizat legăturile sale cu Rusia.
"Invazia Rusiei în Ucraina este barbară, iar eu sunt categoric împotriva ei", a declarat Voloj, joi, într-un comunicat.
"Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina - mulţi dintre ei prieteni şi rude - ale căror case sunt bombardate în fiecare zi", spune antreprenorul.
"Deşi m-am mutat în Israel în 2014, trebuie să-mi asum partea mea de responsabilitate pentru acţiunile ţării", a declarat Voloj, care deţine atât cetăţenie israeliană, cât şi rusă.
Una dintre cele mai puternice opinii critice
Declaraţia de joi a lui Arkadi Voloj marchează una dintre cele mai puternice opinii critice formulate până acum de o personalitate proeminentă din mediul de afaceri rusesc.
El a demisionat din funcţia de director general al Yandex şi a părăsit consiliul de administraţie al societăţii după ce UE l-a inclus pe lista de sancţiuni în iunie 2022. Voloj a calificat atunci decizia UE drept "greşită".
Când l-a inclus pe lista persoanelor sancţionate, UE a motivat că societatea lui Voloj este "responsabilă pentru promovarea presei şi a propagandei de stat în rezultatele sale de căutare şi pentru defavorizarea şi eliminarea conţinutului critic la adresa Kremlinului, cum ar fi conţinutul legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei". De ani de zile, personalităţi din opoziţia rusă afirmau că agregatorul de ştiri al Yandex, care a devenit o sursă cheie de informaţii pentru mulţi ruşi, cenzura articole critice la adresa guvernului şi susţinea relatări favorabile Kremlinului.
Arkadi Voloj a co-fondat Yandex în Rusia în 1997, iar compania, devenită cea mai mare societate de tehnologie din ţară, s-a listat pe bursa americană Nasdaq în 2011. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Yandex a încercat să echilibreze presiunea internă pe de o parte şi investitorii săi occidentali pe de altă parte. Yandex urmăreşte acum o restructurare corporativă care ar trebui să ducă la separarea principalelor sale activităţi generatoare de venituri în Rusia de compania mamă înregistrată în Olanda, Yandex NV.
De ce a reacționat abia acum, după 17 luni de război
În timp ce unii oligarhi au sprijinit invazia lui Vladimir Putin, alţii s-au pronunţat împotriva războiului doar în termeni rezervaţi.
Înaintea lui Voloj, un alt om de afaceri rus de marcă care s-a pronunţat împotriva războiului a fost Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, care a renunţat la cetăţenia rusă anul trecut în semn de protest. Luna trecută, Marea Britanie a eliminat sancţiunile împotriva lui Tinkov. Acesta declarase că ridicarea sancţiunilor împotriva sa ar încuraja alţi ruşi proeminenţi să se opună public războiului.
Criticile lui Voloj la adresa războiului, la mai bine de 17 luni de la intrarea trupelor ruseşti în Ucraina, vor fi probabil întâmpinate cu un oarecare scepticism în tabăra anti-război din Rusia, notează The Guardian, citată de News.ro.
Referindu-se la momentul declaraţiei sale, Voloj a spus: "Au existat multe motive pentru care a trebuit să păstrez tăcerea. Se poate discuta despre momentul declaraţiei mele, dar nu şi despre substanţa ei. Eu sunt împotriva războiului".
Voloj a mai declarat că prioritatea sa de la începutul războiului a fost sprijinirea inginerilor ruşi care doreau să emigreze. "Aceşti oameni sunt acum plecaţi şi sunt în poziţia de a începe ceva nou, continuând să conducă inovaţia tehnologică", a explicat Voloj. "Ei vor fi un atu extraordinar pentru ţările în care se vor stabili", a arătat antreprenorul, în condiţiile în care se estimează că zeci de mii de profesionişti ruşi din domeniul tehnologiei au părăsit ţara de la începutul războiului.