Cand isi afla sentinta definitiva tortionarul Visinescu. Avocat: "Sufera de Alzheimer si dementa"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul comandant al inchisorii comuniste de la Ramnicu Sarat ar putea fi primul tortionar roman care se intoarce dupa gratii, de aceasta data ca detinut.

Alexandru Visinescu este considerat unul dintre artizanii regimului de teroare si exterminare din lagarele comuniste, iar in prima instanta, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

Judecatorii vor da un verdict in cazul sau peste doua saptamani. Visinescu are o singura dorinta: sa nu fie degradat militar.

Alexandru Visinescu are 90 de ani, sufera de Alzheimer si dementa si miercuri, la ultimul termen de judecata, a fost incoerent. A dat de inteles ca securitatea si sefii lui ar fi fost de vina pentru suferintele detinutilor politici infometati, toturati sau lasati sa moara fara ingrijiri medicale.

Sustine ca detinutii pe care i-a chinuit in cei 7 ani cat a fost comandantul inchisorii de la Ramnicu Sarat ar fi murit din cauze naturale.

Citește și
Alexandru Visinescu - stiri
Visinescu si-ar putea petrece restul vietii dupa gratii. Cum au reactionat rudele victimelor la pedeapsa primita de tortionar
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Condamnat in prima instanta la pedeapsa maxima pentru tratamente neomenoase, Visinescu spera sa fie absolvit de orice vina, pentru ca, sustine el, asa a primit ordine sa fie dur cu detinutii politici.

 

In continuare, avocata a invocat faptul ca instanta ar trebui sa tina cont de conditiile in care se afla Romania in anii '60, fiind sub ocupatie sovietica, iar un comandant de penitenciar se supunea ordinelor superiorilor sai din cadrul Ministerului de Interne sau de la Securitate.

Ea a sustinut ca detinutii de la Ramnicu Sarat au murit deoarece au fost adusi in stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detentie mai dur. Mai mult, Visinescu nu a facut decat sa respecte regulamentele in vigoare si chiar a fost sanctionat de superiorii sai atunci cand a acceptat ca detinutii sa primeasca vizite si pachete de acasa.

"La Revolutia de la 1907 au fost ucisi 11.000 de oameni si nu si-a mai pus nimeni problema unei crime impotriva umanitatii. Visinescu a fost instigat de superiorii sai de la Ministerul de Interne. Exista o declaratie a lui Corneliu Coposu in care spune ca cei de la Securitate l-au batut si torturat", a declarat Sorina Dumitrescu. Ea considera ca pedeapsa de 20 de ani aplicata lui Visinescu este prea mare si a cerut sa nu fie degradat militar.

in plus, avocata a cerut ca in cazul lui Visinescu sa se aplice prevederile Codului penal din 1936 de pe vremea regelui Carol al II-lea, situatie in care faptele s-au prescris.

In replica, presedintele completului de judecata, Iulian Dragomir, i-a spus avocatei ca la procesul de la Nurnberg s-a stabilit faptul ca, daca un subaltern executa un ordin nelegal al unui superior, el nu este scutit de raspundere penala. "il descrieti ca pe un erou", i-a mai spus judecatorul.

De cealalta parte, procurorul de sedinta a cerut mentinerea condamnarii de 20 de ani, sustinand ca aceasta perioada lunga de detentie poate il va determina pe Visinescu sa scrie o carte in care sa isi ceara iertare detinutilor care au suferit in penitenciar. "Oricum nu cred ca va sta mai mult de 10 ani in inchisoare. Daca ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detentie pe viata", a mai spus procurorul.

Alexandru Visinescu a refuzat sa dea o declaratie in sala de judecata si nici nu a dorit sa depuna o depozitie scrisa, pe motiv ca nu poate deoarece este bolnav.

Totusi, in ultimul sau cuvant, Visinescu le-a spus judecatorilor, folosind fraze incoerente, ca nu vrea sa faca "scamatorii", ca el a fost infiat si toata viata a fost sluga, pana in momentul in care a devenit militar, iar detinutii de la Ramnicu Sarat au primit ingrijire medicala, dar au murit din cauza "varstei".

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare si degradarea militara pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase.

Tot atunci, instanta a dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro si Anca Cernea - 150.000 euro.

Rudele celor care au patimit de pe urma lui Visinescu au urmarit cu dezbaterea finala, mai ales ca au cerut daune materiale si morale de peste o jumatate de milion de euro.

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 - 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNt si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 august 1944; foste cadre MAI dupa 23 august 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

"Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic", sustin procurorii.

Pana in prezent, au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Alexandru Visinescu.

Pentru Alexandru Visinescu conteaza catusi de putin ca si-ar putea petrece restul zilelor intr-o inchisoare. Ultima lui dorinta a fost sa nu i se ia gradul de colonel. In replica, procurorii i-au cerut sa se apuce sa scrie o carte, eventual sa isi ceara scuze victimelor sale.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Visinescu a reusit sa amane verdictul pentru cei 20 de ani de inchisoare. Tortionarul a tremurat de frica in sala de judecata
Visinescu a reusit sa amane verdictul pentru cei 20 de ani de inchisoare. Tortionarul a tremurat de frica in sala de judecata

Alexandru Visinescu, fost comandant al inchisorii comuniste de la Ramnicu Sarat, de la sfarsitul anilor '50, ar putea ajunge in curand inapoi in spatele gratiilor. Tortionarul a fost condamnat in prima instanta la 20 de ani de inchisoare.

Visinescu si-ar putea petrece restul vietii dupa gratii. Cum au reactionat rudele victimelor la pedeapsa primita de tortionar
Visinescu si-ar putea petrece restul vietii dupa gratii. Cum au reactionat rudele victimelor la pedeapsa primita de tortionar

Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii Ramnicu Sarat in anii ‘50, a fost gasit vinovat pentru tratamente neomenoase aplicate detinutilor. 12 victime au murit in spatele gratiilor dupa ce au fost infometate si batute.

Tortionarul Alexandru Visinescu, aproape de sentinta definitiva. Ce le-a spus judecatorilor in pledoaria finala
Tortionarul Alexandru Visinescu, aproape de sentinta definitiva. Ce le-a spus judecatorilor in pledoaria finala

Un procuror de la Parchetul General a cerut marti judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti condamnarea lui Alexandru Visinescu la 25 de ani inchisoare si degradarea militara.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.