Norul de fum ridicat deasupra Ucrainei, în urma incendiului din zona Cernobîl, se îndreaptă spre Rusia
Norul ridicat deasupra Ucrainei, în urma incendiului izbucnit într-o pădure de lângă Cernobîl, se îndreaptă spre Rusia.
Dar, pentru că sunt anunțate precipitații în următoarele zile, cel mai probabil, se va dispersa, preconizează specialiștii. La noi în țară, măsurătorile făcute de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, arată că nu există niciun pericol de radio-activitate, nivelul de cesiu fiind foarte scăzut. De la începutul războiului, aceste verificări se fac mult mai des și sunt raportate inclusiv președinției și autorităților europene.
Incendiul a avut loc la mai mult de 30 km de depărtare de centrala de la Cernobîl, adică în afara zonei de excludere. Cele 45 de hectare pârjolite nu se află într-un spațiu în care nivelul de radiații să ne îngrijoreze, însă poate conține, după cum spun specialiștii, Cesiu 137 radioactiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Corina Lupu, director general al direcției monitorizare ANPM: „Nivelul radiațiilor de acolo s-a diminuat cu mult. Ar fi vorba de un incendiu care poate să atreneze cu siguranță un sol ușor radioactiv, o vegetație ușor radioactivă cât mai e după accident și sunt oricum foarte mulți kilometri să ajungă pe teritoriul României, însă vă garantez că stația de la Toaca din Neamț, cea care a prins în 1986 accidentul de la Cernobîl funcționează și acum și e o statie la înălțime pentru a putea prinde o posibilă creștere a nivelul de radiații dacă ea ar exista. Stația e aici, la Toaca, e pe Ceahlău.”
Conform simulărilor făcute de Administrația Națională de Meteorologie, norul de fum din zona Cernobîl se deplasează spre estul Ucrainei. Mișcarea este influențată de vântul care suflă dinspre vest către est. În zilele viitoare, norul va fi împins spre sud-vestul Rusiei. Așadar, se tot îndepărtează de teritoriul țării noastre.
Meda Andrei, meteorologul de serviciu: „În intervalul 20-22 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă, așadar mâine sunt șanse să plouă puțin. Faptul că va ploua da, va ajuta la disiparea acestui nor de fum.”
În România nu a fost depistată nicio urmă de radioactivitate care să ne îngrijoreze.
În laboratorul național de radioactivitate se măsoară zilnic nivelul de radiații din toată țara, adică se fac analize în sol, aer, apă și vegetație. Verificările se fac zilnic, dar în situații deosebite se pot face în fiecare oră. Atenția specialiștilor de aici este mai mare de când a izbucnit războiul la granița României.
În centrul de comandă de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului se primesc zilnic informații de la cele 88 de stații din țară care monitorizează automat nivelul radiațiilor.