Noile coduri penale, criticate de expertii CSM. Instantele ce ar trebui desfiintate, fiindca "nu garanteaza impartialitatea"
Un raport realizat de un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii arata ca noile coduri s-au dovedit ineficiente in mai multe situatii si cere desfiintare unor instante si parchete.
Raportul, realizat de o comisie din CSM, a analizat impactul noilor coduri asupra activitatii instantelor si parchetelor, pentru a inainta apoi Consiliului recomandari care sa eficientizeze activitatea acestor institutii. Potrivit Agerpres, in raport se arata ca studiile si rapoartele realizate inaintea implementarii noilor coduri nu au avut intotdeauna predictii corecte, fiindca „s-au bazat pe date necorespunzatoare realitatii”.
Mai mult, "nu intotdeauna noile dispozitii din Codul penal sau din Codul de procedura penala au avut un impact social benefic sau, cel putin, acest impact e pus sub semnul intrebarii. E riscant, intr-adevar, de a contura concluzii ferme in acest sens, insa sunt situatii care ridica semne de intrebare asupra noii filosofii aduse de codurile penale", se arata in raportul care analizeaza impactul noilor coduri - Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala.
Jurustii spun ca, de pilda, in cazul accidentelor rutiere fapte deosebit grave prin prisma prejudiciului suferit de victime nu sunt anctionate penal. Un alt exemplu este posibilitatea impacarii in cadrul furtului simplu, despre care expertii CSM sustin ca ar putea avea consecinte nedorite, incurajand infractionalitatea.
De asemenea, se afirma ca pedepsele pentru inselaciune sunt prea mici si termenele de prescriptie pentru aceasta infractiune, foarte scurte, in conditiile in care in cazurile grave, anchetele pot dura mult, depasind termenele de prescriptie. Despre acordul de recunoastere a vinovatiei, care trebuia sa duca la solutionarea mai rapida a cauzelor, autorii raportului spun ca nu a avut efectul dorit, deoarece s-a apelat la el intr-un numar foarte mic de dosare.
Grupul de lucru din CSM afirma ca o noua analiza a stadiului implementarii codurilor va trebui facuta in 2017. Expertii vorbesc despre necesitatea reevaluarii codurilor ca urmare a deciziilor luate in ultima perioada de Curtea Constitutionala si propun, de asemenea, desfiintarea instantelor si parchetelor cu volume foarte mici de activitate si desfiintarea instantelor militare. Acestea din urma sunt „considerate inadecvate actualului sistem judiciar”, atat din motive de eficienta, cat si pentru ca nu ar indeplini garantiile de independenta si impartialitate, deoarece judecatorii militari depind si de Ministerul Apararii Nationale, in primul rand in ceea ce proiveste salariul.
Sursa: Agerpres
Etichete: Parchet, cod penal, CSM, magistrati, infractiuni, instante, coduri, cod civil,
Dată publicare:
19-09-2015 10:26