Noi măsuri de siguranță pe cea mai bine păzită frontieră din Europa. „Dinți de dragon”, instalați pe podurile către Rusia
Lituania se pregătește pentru un potențial atac al rușilor și anunță că instalează „dinți de dragon” pe podurile care fac legătura cu exclava Kaliningrad. Sursele locale spun că au fost instalate și mine, mitraliere, sârmă ghimpată și bariere metalice.
„Fortificațiile vor fi susținute de putere de foc, în cazul în care este necesar, pentru a opri și distruge inamicul”, a transmis Ministerul Apărării din Lituania, conform The Telegraph.
Râul Neman face parte din granița Lituaniei cu exclava rusă Kaliningrad. Acesta are o lungime de 930 de kilometri și curge din Belarus prin Lituania și apoi în Marea Nordului.
„Dinții dragonului” sunt utilizați pentru a încetini tancurile și pentru a lăsa „vehiculele blocate vulnerabile la atacurile inamicului”, explică un site specializat în tehnica militară. Aceștia au fost utilizați pentru prima dată în cel de-al Doilea Război Mondial și sunt realizați din beton armat.
Măsuri de precauție în cazul unui atac rus
Fotografiile cu podul iluminat peste râul Neman arată zeci de borne triunghiulare din beton care blochează drumul.
„Aceasta este o măsură de precauție pentru a asigura o apărare mai eficientă”, a declarat ministrul lituanian al apărării.
De când Kremlinul a invadat Ucraina în 2022, zona de frontieră Kaliningrad-Polonia-Lituania a devenit una dintre cele mai puternic fortificate zone de frontieră din Europa.
Luna trecută, Lituania a instalat, de asemenea, „dinți de dragon” care traversează râul Neman și leagă orașul rus Sovetsk din regiunea Kaliningrad de satul lituanian Panemune.
Laurynas Kasciunas, ministrul lituanian al apărării, a declarat săptămâna aceasta că desfășurarea „dinților de dragon” face parte dintr-o desfășurare defensivă pe toate podurile din țara sa.
„Unele poduri vor fi fortificate, altele vor fi pregătite pentru a fi aruncate în aer”, a spus el.
Alte state UE și NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus au cheltuit milioane de euro pentru a-și actualiza fortificațiile. Cel mai amplu este „Scutul de Est”, programul Poloniei. Acesta va costa aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline și este finanțat parțial de UE.