Noi detalii despre copiii captivi de 10 zile într-o peșteră din Thailanda
Autorităţile au negat informaţiile potrivit cărora ar putea fi nevoie de câteva luni pentru a-i aduce la suprafaţă pe cei 12 copii şi pe antrenorul acestora blocaţi într-un complex de peşteri inundate din nordul Thailandei, informează DPA.
''Cu siguranţă nu se va întâmpla astăzi, dar nu pot spune cu exactitate când'', a declarat pentru DPA Narongsak Osotthanakorn, comandantul operaţiunii de salvare şi guvernator al provinciei Chiang Rai, zona unde se află peştera.
''Prioritatea noastră este sănătatea lor. Nu au forţă fizică suficientă (pentru a înota sau a se scufunda)'', a mai spus Narongsak, conform Agerpres.
''Apa acumulată în peşteră scade treptat, dar vrem să fie uscat atunci când îi vom scoate'', a adăugat acesta.
Guvernatorul a dezminţit informaţiile care citează un oficial din marina thailandeză şi spun că ar putea dura până la patru luni până când grupul va fi scos la suprafaţă, catalogându-le drept ''ridicole''.
Cu toate acestea, copiii şi antrenorul primesc lecţii de scufundare pentru orice eventualitate, a adăugat guvernatorul.
Marţi a fost instalată o linie telefonică astfel încât oficialii şi părinţii să poată comunica cu grupul.
''Astăzi vor avea posibilitatea să vorbească pentru prima dată unul cu celălalt'', a mai spus Narongsak.
Deocamdată nu se ştie încă modul în care vor fi scoşi la suprafaţă cei 12 copii şi antrenorul acestora.
''Se analizează mai multe opţiuni acum. Cea mai bună ar fi dacă s-au putea face o gaură pe deasupra prin care să poată fi scoşi'', a declarat pentru DPA Bruce Konefe, un expert în scufundări care asistă trupele de elită thailandeze SEAL în operaţiunea de salvare.
''Elicopterele pe care le vedeţi zburând pe deasupra încearcă să identifice cu precizie locul în care se află'', a adăugat acesta.
Narongsak a precizat anterior că tinerii au fost examinaţi de un medic şi au primit băuturi energizante.
''Niciunul dintre băieţi nu are probleme medicale serioase. Cei mai mulţi au probleme minore'', a mai spus acesta.
În cea de-a doua parte a zilei de luni, guvernatorul a anunţat că grupul a fost găsit de către scafandri, iar marţi dimineaţă a dat asigurări că tinerii vor fi salvaţi şi se vor întoarce la familii.
''Am ajuns atât de departe. În niciun caz nu o să-i pierdem pe drum'', a mai spus Narongsak.
În data de 23 iunie, după un antrenament de fotbal, cei 12 copii însoţiţi de instructorul lor au intrat să viziteze peştera Tham Luang, aflată la circa 1.000 de kilometri de Bangkok, şi nu au mai putut ieşi după ce calea de acces a fost blocată de inundaţii.
''Sunt atât de fericită'', a spus marţi pentru DPA Sunida Wongsukchan, mătuşa unui băiat în vârstă de 14 ani din grupul dat dispărut.
''Când am auzit că nepotul meu a dispărut, nu am mai putut mânca sau dormi. Acum, tot nu pot mânca sau dormi pentru că abia aştept să-l văd'', a spus femeia de 63 de ani.
Salvatorii copiilor sunt doi voluntari britanici pasionaţi de scufundări acvatice
Salvatorii care i-au găsit pe copiii thailandezi sunt doi voluntari britanici pasionaţi de scufundări acvatice şi de speologie, deveniţi experţi în operaţiuni de salvare, informează AFP, conform Agerpres.
Rick Stanton şi John Volanthen au fost printre primii agenţi de salvare care au ajuns, luni, la cei 12 copii thailandezi şi antrenorul lor de fotbal, în vârstă de 25 de ani, care au rămas blocaţi într-o peşteră inundată pe 23 iunie.
Într-o înregistrare video ce prezintă momentul descoperirii celor 13 dispăruţi, care a generat milioane de vizualizări în spaţiul online, cei doi voluntari pot fi auziţi în timp ce se adresau copiilor vorbindu-le cu un accent englez pronunţat şi felicitându-i pentru curajul lor.
Cei doi bărbaţi, alături de un al treilea britanic, Robert Harper, aparţin British Cave Rescue Council (BCRC), din care fac parte agenţi de salvare şi experţi în scufundări acvatice şi în speologie. Ei au pornit săptămâna trecută spre Thailanda pentru a participa la aceste operaţiuni de salvare.
"Nick şi John au fost în fruntea" operaţiunilor de salvare, a declarat vicepreşedintele BCRC, Bill Whitehouse. "Ei au trebuit să înoate împotriva curentului şi să avanseze agăţându-se de pereţii peşterii", a adăugat el pentru BBC, precizând că operaţiunea a durat aproximativ trei ore.
Rick Stanton, un pompier originar din Coventry, a participat deja la salvarea a şase soldaţi britanici rămaşi blocaţi într-o peşteră din Mexic în 2004. Considerat un veritabil expert mondial în operaţiuni de salvare, Rick Stanton, în vârstă de 56 de ani, a fost înnobilat de regina Marii Britanii.
"Cine s-ar fi gândit că fiind pasionat de speologie, această pasiune mă va duce peste tot în lume şi mă va face să câştig recompenseze, iar acum un titlu nobiliar?", declara el în 2012, pentru Coventry Telegraph.
El a relatat pentru acelaşi cotidian că cea mai periculoasă misiune la care a participat s-a derulat în Franţa, în 2010, când a încercat să îl găsească pe speologul Eric Establie, care explora o grotă din regiunea Ardeche şi care a fost blocat pe drumul de întoarcere în urma prăbuşirii tavanului peşterii. Potrivit presei britanice, el a făcut echipă atunci cu John Volanthen, un inginer din Bristol în vârstă de 47 de ani.
"Eu şi un alt scafandru am fost acolo timp de 10 zile şi a fost o perioadă cu adevărat stresantă. A fost o scufundare foarte periculoasă şi era o peşteră foarte periculoasă", a relatat Rick Stanton pentru acelaşi cotidian. În cele din urmă, Eric Establie a fost găsit înecat.
John Volanthen a dezvăluit pentru revista Sunday Times în 2013 că persoanele care vor să participe la misiuni speologice trebuie "să îşi păstreze sângele rece". "Panica şi adrenalina sunt excelente în anumite situaţii, însă nu şi în speologie", a adăugat expertul britanic.
Sursa: Agerpres
Etichete: copii, thailanda, pestera, echipa de fotbal,
Dată publicare:
03-07-2018 21:58