Noapte alba si cozi uriase in muzeele din Romania. La Iasi, cel mai important obiectiv a fost inchis
3.000 de muzee au fost deschise azi-noapte in toata Europa, iar Romania n-a facut exceptie.
A fost Noaptea Muzeelor si 130 de institutii culturale din tara si-au primit vizitatorii. Fara sa fie intimidati de ploaie, mii de oameni au stat rabdatori la cozi uriase, pentru a patrunde in case memoriale, galerii ori biblioteci sau pentru participa la concerte si spectacole de dans.
O noutate pe lista institutiilor de cultura participante la "Noaptea muzeelor" a fost Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc. Vizitatorii au facut fotografii, iar copiii au studiat cu atentie obiectele expuse.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Muzeul Antipa, recent renovat, se faceau inca ultimele pregatiri, cand au ajuns deja primii vizitatori. In scurt timp, coada se intindea afara pe cateva sute de metri.
Copiii au fost incantati de animale, insa a fost atat de aglomerat incat cu greu au putut sta mai mult de cateva clipe in fata exponatelor.
Si la Muzeul National "George Enescu" a fost plin. Acolo, publicul a putut asculta concerte corale sau de camera.
La Castelul Pelisor din Sinaia, peste 2.500 de turisti si localnici au stat ore intregi la rand pentru a vedea gratis muzeul. Au fost de 4 ori mai multe persoane ca intr-o zi obisnuita de week-end. Castelul a fost deschis pana la miezul noptii, insa muzeografii au ramas peste program, pana la ultimul vizitator.
Mii de oameni au luat cu asalt si Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, unde au fost intampinati de 30 de personaje istorice, ca Regele Ferdinand I si regina Maria, Horea, Closca si Crisan, Mihai Viteazul sau Avram Iancu. La Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost atractia noptii.
In Iasi, cei care au vrut sa viziteze Palatul Culturii au ramas cu un gust amar, pentru ca cel mai important obiectiv cultural din oras a fost inchis. Palatul este in renovare si publicul a avut acces doar in holul de la intrare.
"Noaptea Muzeelor" a fost organizata pentru prima data in Franta in 1999, ca sa ofere acces liber, macar o data pe an, la cele mai valoroase colectii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: muzeul antipa, noaptea muzeelor, muzeul national al unirii, Palatul Culturii,
Dată publicare:
20-05-2012 07:33