Nicuşor Dan: Taxa auto nu este o soluţie pentru Bucureşti. Vom extinde reţelele de parcări plătite

Trafic în București

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că introducerea unei taxe auto de la 1 ianuarie 2023 nu este o soluţie pentru Bucureşti, dar că vor fi extinse reţelele de parcări pentru care se va percepe taxă.

În prezent, o oră de parcare în zona centrală sau a marilor bulevarde costă 5 lei.

Întrebat la Digi 24, luni seară, de ce nu susţine introducerea unei taxe auto de la 1 ianuarie, Nicuşor Dan a explicat că aceasta nu este o soluţie pentru Bucureşti.

”Taxa auto este o propunere, a fost o propunere a administraţiei anterioare. Acum este o propunere formată de nişte consilieri generali, foarte bine, am tot respectul pentru orice fel de propunere de dezbatere. În opinia mea, nu este soluţia pentru Bucureşti. Soluţia pentru Bucureşti, în opinia mea şi există un acord politic pe asta, este o taxare a parcării proporţională cu importanţa locului public pe care se se parchează şi strategia noastră merge în direcţia asta. Adică nu e normal să ai o parcare subterană sau cum avem la Străuleşti o parcare care e goală şi după aceea pe toate străduţele pe care vii către centru să ai o parcare gratuită. Atunci evident că nimeni nu o să-şi lase maşina la marginea oraşului”, a declarat Nicuşor Dan, conform news.ro.

Edilul nu a dorit să dezvăluie taxa pe care o are în vedere pentru parcarea proporţională în funcţie de importanţa locului.

”Asta se întâmplă peste tot, în oraşele occidentale. M-am gândit la o sumă, dar nu o să o public înainte să am un acord cu Consiliul General, pentru că e decizia Consiliul General”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a explicat că urmează să fie luată o decizie în privinţa preţului parcării.

”Noi în momentul de faţă avem avem 2 tipuri de taxe de parcare. Avem, pe de o parte, parcările de reşedinţă, care sunt în zonele rezidenţiale, sunt administrate de primăriile de sector şi avem parcările din zona centrală sau a marilor bulevarde, care sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti şi în care ştiţi că o oră de parcare costă în esenţă 5 lei. Ceea ce se ce se va întâmpla în viitorul apropiat este extinderea acestei reţele de parcări plătite. Nu spun că preţul va rămâne acelaşi, asta e o decizie pe care o s-o luăm”, a declarat Dan.

Edilul a explicat că decizia va fi luată în curând, numărul locurilor de parcare fiind suplimentat constant.

Proiect pentru taxă de poluare în București

Consilierii generali ai Capitalei pregătesc o nouă taxă de poluare. Potrivit unui proiect inițiat de USR, cei care au mașini poluante vor mai putea să circule în București doar dacă vor plăti o taxă.

Potrivit proiectului, cei care vor dori să circule în București cu o mașină non-Euro sau una care are o normă de poluare Euro 1 sau Euro 2, vor fi nevoiți să plătească zilnic 20 de lei. Pentru 3 zile, taxa ar putea fi de 55 de lei, iar pentru o săptămână, ar putea ajunge la 120 de lei. Un abonament de o lună va costa 500 de lei iar tariful pentru un an va fi de 5.500 de lei. La fel vor plăti cei cu mașini înmatriculate în alte județe dar care vor să circule pe străzile din București. În cel mai optimist scenariu, aceste taxe se vor aplică de la 1 ianuarie 2023.

Ei spun că modelul a fost preluat de la Primăria din Paris și admit că seamănă foarte mult cu vechea taxă Oxigen pe care a încercat să o impună, fără succes, fosta primăriță Gabriela Firea.

Pentru ce mașini se aplică taxa de poluare

Printre mașinile vizate de noua taxă se află maşinile diesel, dar şi cele pe benzină sau GPL, cu o normă de poluare mai veche, începând de la cele non-euro, până la EURO 4. În aceeași categorie intră și motocicletele. Ulterior, până în 2028, vor fi taxate și mașinile euro 5 sau orice tip de vehicul cu motor Diesel. Proiectul inițiat de un consilier general USR se află în stadiu incipient și urmează a fi supus dezbaterii publice. Apoi, ca să fie pus în practică va avea nevoie de votul consilierilor generali ai Primăriei.

Anamaria Gram, consilier general al USR: „Am ajuns să avem niște întâlniri cu cei din primăria pariş și de la Air Paris, asociația care monitorizează poluarea în Ile de France şi ei din 2015 au instituit zone de emisii reduse și au spus că acestea au fost cele mai eficiente în combaterea poluării. Prin urmare, ajutându-ne de expertiză lor am vrut să elaborăm un draft al unui proiect de hotărâre care să protejeze și municipiul București într-un mod similar.”

Articol recomandat de sport.ro
Câți bani încasează FCSB dacă Parma îl vinde pe Dennis Man la Borussia Dortmund!
Câți bani încasează FCSB dacă Parma îl vinde pe Dennis Man la Borussia Dortmund!
Citește și...
Tragedie în județul Neamț. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un microbuz, pe DN 2
Tragedie în județul Neamț. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un microbuz, pe DN 2

Un bărbat a murit, joi seară, după ce a fost lovit de un microbuz de transport persoane, în timp ce mergea pe carosabil, pe DN 2, în judeţul Neamţ. Poliţiştii fac cercetări în acest caz.

Două grupări de traficanţi care aduceau drogul
Două grupări de traficanţi care aduceau drogul "Zombie" din Olanda, destructurate. Un plic de substanţe costa 10 lei

Procurorii DIICOT au reţinut 13 traficanţi de droguri, care aduceau din Olanda, prin intermediul unor firme de curierat, importante cantităţi de substanţe cu efect psihoactiv (alpha-PHiP) din care se obţine "Zombie".

Expert antidrog: Consumul de droguri a explodat în România. Cel puţin un milion de persoane au consumat măcar o dată
Expert antidrog: Consumul de droguri a explodat în România. Cel puţin un milion de persoane au consumat măcar o dată

Fenomenul consumului de droguri a "explodat" în România, potrivit unei statistici din 2022 sunt cel puţin un milion de persoane care au consumat "cel puţin o dată în viaţă" droguri, a afirmat joi Cătălin Ţone, expert antidrog.

Recomandări
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi
Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi

Opt state membre ale UE, respectiv Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia, au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează joi agenţia EFE.

MAI a pus în transparenţă decizională OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie
MAI a pus în transparenţă decizională OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în transparenţă decizională, ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie.

Interesul pentru creditele garantate de stat a explodat. Una dintre băncile înrolate în program și-a epuizat plafonul
Interesul pentru creditele garantate de stat a explodat. Una dintre băncile înrolate în program și-a epuizat plafonul

Interesul pentru creditele garantate de stat, „Family Start” și „Student Invest” a explodat de la un an la altul.