Nicușor Dan obține votul pentru referendumul din Capitală. Întrebarea suplimentară impusă de PSD pe buletin, acceptată și ea
Referendumul propus de Primarul Capitalei Nicușor Dan a primit luni votul Consiliului General. Inclusiv social democrații au susținut proiectul, însă cu o condiție, să-și impună propria întrebare legată de consumul de droguri în școli.
Cel mai probabil, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, locuitorii Capitalei sunt chemați și la această consultare.
În total, locuitorii Capitalei vor avea de răspuns la trei întrebări. Prima este legată de modul în care se împart banii între Primăria Generală și cele șase primării de sector, și asta pentru că, spune Nicusor Dan în prezent, deși Capitala are mai multe cheltuieli primește prea puțini bani.
Cea de-a doua se referă la autorizațiile de construire din Capitală. Bucureștenii vor trebui să decidă dacă sunt de acord sau nu ca Primarul General să fie singurul care poate elibera o astfel de autorizație.
Cei de la Partidul Social Democrat au adăugat și ei o întrebare. Mai exact, social democrații vor ca Primarul Capitalei să finanțeze și să implementeze un proiect care să descurajeze consumul de substanțe interzise, însă nu au detaliat cum ar trebui să arate această campanie.
Referendumul va costa în jur de șapte milioane de lei.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Dacă parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu alegerile naționale, cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de biroul electoral municipal, el va fi același cu biroul electoral municipal de la alegerile prezidențiale și vom avea în aceeași secție de votare o singură comisie și mai multe buletine de vot. Dacă nu se întâmplă asta, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite și bineînțeles și costurile vor fi ceva mai mari”.
Deși pentru organizarea referendumului a existat o majoritate sunt și consilieri nemulțumiți.
Constanstin Hazarian, consilier general PNL: „Sunt urbanist de meserie. Să încerci să strângi toate aceste autorizații la Primăria Capitalei ar însemnă să blochezi tot procesul de autorizare, atât pentru investițiile publice cât și private.”
În acest moment edilul Capitalei poate da autorizații de construire doar pentru 7% din suprafața Bucureștiului.