Netanyahu schimbă abordarea după moartea lui Sinwar. De alegerea noului șef al Hamas, depinde viitorul războiului
Hezbollah pare să escaladeze confruntarea cu Israelul, combinând barajele de rachete cu lovituri de drone că să deruteze apărarea anti-aeriana și să amplifice pagubele făcute de resturile generate de interceptări.
În timp ce zeci de rachete zburau către nordul Israelului, trei drone au vizat reședința premierului Netanyahu din Cesareea. În altă ordine de idei, Statele Unite s-ar putea implica în stabilizarea situației din Fâșia Gaza, a declarat aseară șeful Pentagonului, care a îndemnat țările din regiune să facă același lucru.
Trei drone lansate de Hezbollah din sudul Libanului au vizat în această dimineață reședință privată a premierului Netanyahu din Cesareea, pe țarmul Mediteranei.
Două dintre proiectile au fost interceptate, însă al treilea a căzut peste o casă din oraș. Concomitent, câteva zeci de rachete ale teroriștilor șiiți au activat sirenele de alertă în nordul Israelului, până în Haifa. O persoana a murit în Akko și alte câteva au fost ranite în Kiriat Ata.
Schimbare de discurs a premierului israelian
Noile salve de rachete vin după ce Hezbollah a avertizat că își va înteți atacurile în urma uciderii, miercuri, la Rafah, a liderului Hamas, Yayha Sinwar. Totuși, cancelariile occidentale consideră armistițiul în Gaza un obiectiv mai ușor de atins odată cu moartea celui considerat obstacolul principal. Și în discursul premierului Netanyahu a fost sesizata o ușoară schimbare de ton.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Mă adresez celor care îi dețin pe ostaticii noștri: dacă depuneți armele și ne eliberați ostaticii, vă garantăm imunitatea și viață. Însă pe cei care le-ar face rău ostaticilor îi avertizez că ne vor da socoteală. Eliberarea ostaticilor ar fi șansa de a pune capăt războiului”.
Mark Esper, fost secretar al SUA pentru Apărare: „Ce contează cel mai mult este cine va conduce politic gruparea Hamas. Dacă vă fi moderatul autoexilat în Qatar (n.r. Khaled Mashal), este posibil ca acesta să fie dispus să cadă la înțelegere cu guvernul Netanyahu”.
Scepticii atrag însă atenția că eliminarea unui terorist rareori rezolvă conflicte într-o regiune în care fiecare război seamănă semințele pentru următorul.
Ronen Bergman, New York Times Magazine: „Dacă succesorul lui Yahya Sinwar vă fi fratele lui Mohammed, se spune că acesta e și mai sălbatic, mai brutal și mai crud. Nu-i vom vedea pe ostatici eliberați și nici războiul sfârșit”.
Hamas amenință cu continuarea violențelor
De altfel, primele semnale venite dinspre gruparea teroristă nu lasă loc de iluzii
Khalil al-Hayya, oficial politic de top al Hamas: „Vă spunem că sângele vă continua să ne lumineze calea, iar moartea lui (n.r. Sinwar) ne înăsprește hotarea și perseverența. Prizonierii (n.r. israelieni) nu se vor întoarce la voi decât după ce ia sfârșit agresiunea împotrivă poporului nostru din Gaza, după ce armata se retrage complet din Fășia Gaza și după ce îi vor elibera pe toți eroii noștri din închisorile ocupației”.
Chiar și așa, președintele Biden îl vă trimite din nou în regiune pe secretarul de stat că să obțină reluarea negocierilor, iar seful Pentagonului a vorbit pentru prima dată de posibila implicare a Statelor Unite în stabilizarea Fâșiei Gaza.
Lloyd Austin, secretarul al Apărării din SUA: „Să speram că statele din regiune (n.r. Orientul Mijlociu) vor fi dornice să ajute. Există o posibilitate reala ca Statele Unite să joace un rol în asta. Cum anume asta rămâne de discutat cu aliații și partenerii noștri”.