Nesiguranță înaintea deschiderii școlilor, anunțată pe 8 februarie. Profesorii așteaptă protocoalele pentru testare

×

Milioane de elevi, dar şi părinţii şi profesorii lor, aşteaptă veşti despre deschiderea şcolilor, anunţată de autorităţi pe 8 februarie.

 

În bănci vor ajunge toţi copiii care stau în localităţi aflate în scenariul verde. În scenariul roşu, merg la cursuri cei din clasele mici, şi cei de grădiniţă. Deocamdată, ministerul educaţiei anunţă că are în stoc două milioane de teste rapide destinate elevilor şi dascălilor care au simptome, sau au intrat în contact cu un bolnav. Pe de altă parte, vaccinarea cadrelor didactice a fost amânată pentru două săptămâni.

Doar creşterea numărului de îmbolnăviri cauzate de noua tulpina a coronavirusului ar putea da peste cap planurile autorităţilor. Altfel, copiii vor reveni în bănci pe 8 februarie, însă conform unor scenarii care vor fi decise de comitetele locale în 2 februarie.

În scenariul verde, sub 1 la mie rata de infectare, se deschid toate şcolile. În scenariul galben , între 1 şi 3 la mie rata de infectare, se deschid grădiniţele, ciclul primar şi clasele terminale. În scenariul roşu, la o rată de infectare de peste 3 la mie dar nu mai mare de 6 , pragul la care întreaga localitate intra în carantină - se deschid doar grădiniţele şi învăţământul primar, restul elevilor vor învăţa online.

Sorin Câmpeanu, ministrul educației: „Altfel spus, oricare ar fi scenariul: verde, galben, roşu, grădinițele şi învățământul primar se deschid. S-a mers foarte mult pe prioritizarea celor mici, dat fiind faptul că învăţământul online este cel mai greu de aplicat tocmai la cei mici, din grădiniţe şi învăţământ primar.''

Deocamdată, doar 3 oraşe au rămas în scenariul roşu: Timişoara, Braşov şi Cluj Napoca.

Amaliza Gurzău, purtător de cuvânt Inspectoratul Județean Cluj: „Așteptăm cu mare interes măsurile de distanţare, organizare program şcoală, organizarea infrastructurii şi spaţiilor şi prevederi pentru protocoale, când un profesor sau un elev e confirmat în spaţiul şcolii''

De aproape trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii lucrează la aceste norme. Ghidul va conţine şi detalii privind testarea în şcoli.

Până în acest moment, ştim că vor fi testaţi rapid toţi elevii simptomatici, de la apariţia celui mai uşor simptom, chiar şi un strănut. Apoi vor fi testaţi şi contacții direcţi ai elevului respectiv, dacă el va fi pozitiv, la fel va fi şi în cazul profesorilor. Vor fi testaţi cu acele teste antigen inclusiv copiii de grădiniţă dacă vor avea simptome, spun reprezentanţii ministerului sănătăţii. Deocamdată, există un stoc de 2 milioane de teste antigen pregătite pentru elevii şi anagajatii din sistemul de învăţământ odată cu începerea şcolii.

Andreea Moldovan, secretar de stat: „Vor fi testaţi în principiu toţi copiii care au simptome. Fac un apel părinţilor pentru când începe şcoala, să le facă copiilor un triaj acasă, să nu îi lase la şcoală dacă au simptomatologie respiratorie''

Pe de altă parte, vaccinarea personalului din învăţământ a fost amânată pentru cel puţin două săptămâni.

Sorin Câmpeanu, ministrul educației: „Se doreşte în continuare o prioritate acordată personalului din educaţie, această prioritate din păcate depinde de numărul de doze de vaccin.”


Coziana Zaharia:Pare că vaccinarea profesorilor nu mai constituie o prioritate, trebuia să existe un culoar special pentru vaccinarea noastră, pentru a începe şcoala, altfel decât o vom începe peste 10 zile, adică în nesiguranţă totala''

Odată ajunşi în şcoli, elevii vor purta măşti de protecţie în permanenţă. Se va renunţa însă la panourile de plexiglas dintre bănci, care nu ajută - consideră ministrul educaţiei.

Citește și...
Horoscop 9 august 2022 cu Neti Sandu. Se ivesc promisiuni de bani
Horoscop 9 august 2022 cu Neti Sandu. Se ivesc promisiuni de bani

Horoscop 9 august 2022 prezentat de Neti Sandu la ȘtirileProTv. O să ne dozăm energia să ne-ajungă până ne atingem obiectivele şi o să fim în acord cu noi înşine.  

Incendiu la metrou în București. Mai multe echipaje au intervenit
Incendiu la metrou în București. Mai multe echipaje au intervenit

Un incendiu a izbucnit, luni seara, la metrou, la stația Titan.

Rafila, întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear: Prefer să adoptăm un comportament preventiv
Rafila, întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear: Prefer să adoptăm un comportament preventiv

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, luni seară, noi precizări despre comprimatele de iodură de potasiu, amintind că o campanie de informare în legătură cu acestea a demarat în urmă cu o lună şi jumătate.

Recomandări
”Lux” în Herăstrău: sute de mii de euro pentru locuințe fără spații verzi și ieșire la stradă
”Lux” în Herăstrău: sute de mii de euro pentru locuințe fără spații verzi și ieșire la stradă

Mergem acum în zona Herăstrău, din Capitală, una dintre cele mai scumpe piețe rezidențiale din țară, unde fiecare a construit după capul lui bloc după bloc, printre străzi înguste, sacrificând tot spațiul verde.  

Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară
Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară

Valurile succesive de căldură și penuria istorică de apă pun toată agricultura europeană în genunchi, calitatea vieții - sub semnul întrebării, ecosistemele, biodediversitatea și turismul - în primejdie.

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare
Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.