Nepasare totala fata de oamenii distrusi de inundatii. Ajutoarele care n-au ajuns niciodata la ei
Inertia din sistemul administrativ creeaza situatii absurde. In Suceava, descoperim abia acum ajutoare date de Guvern in 2008 pentru cei care au avut de suferit in urma inundatiilor.
Este vorba despre 160 de tone de ciment, din care se puteau ridica cel putin 8 case. Numai ca materialele au zacut in curtea Politiei de Frontiera din Radauti si acum nu mai sunt bune de nimic. Iar oficialii au fiecare in parte explicatii si hartii prin care sa isi justifice nepasarea.
In vara lui 2008, apele revarsate au facut prapad in Moldova iar guvernul Tariceanu a trimis ajutoare in Suceava. In comuna Arbore, ce-i drept, nu au fost case luate de puhoaie, dar 23 de locuinte au fost subrezite de ploi. Multe se aflau pe malul paraielor, si riscau sa se prabuseasca la urmatoarele inundatii. Dar nu s-a gasit un teren unde sa fie stramutate aceste familii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"In Adunare, nimeni n-a vrut sa le dea pamant acestor sateni, in Hotararea de Guvern nu era prinsa si stramutarea caselor si nu se specifica asta. Am fi putut fi incadrati la deturnare de fonduri" spune Ionel Hrincescu, primar comuna Arbore.
"Au venit ajutoare de la Guvern, cei din consiliul local nu s-au putut intelege si au ramas aceste cantitati de ciment aici" povesteste fostul prefect de Suceava.
In perioada aceea, valoarea acestei cantitati de ciment era de aproximativ 150 de mii de lei. Materialele ar fi fost mana cereasca pentru cei aflati, cu adevarat, in nevoie. Acest tata cu cinci copii, din Tibeni, a avut casa distrusa in totalitate la inundatii.
"M-am descurcat foarte greu, cu ce-am putut, numai preotul satului m-a putut ajuta, altceva nimic. M-au ajutat cu bani, dar nu cu materiale, si eu abia in decembrie am reusit sa ma mut intr-o camera" spune un localnic.
Cele 160 de tone de ciment s-ar fi transformnat in case si pentru alti necajiti.
Problema este ca termenul de garantie pentru ciment este de 60 de zile, dar oficialii nu au fost in stare sa ia o hotarare, nici pana in ziua de azi.
Este o demonstratie ca proasta organizare si nepasare ii face pe oficiali sa-si dea cu stangul in dreptul si sa piarda bani, dar sa se acopere cu bune intentii.