Phenianul este aproape pregatit pentru un nou test nuclear, anunta un institut american

Ultima actualizare: 31-12-2012 01:15
Coreea de Nord

Coreea de Nord a reparat pagubele cauzate de inundatii la centrul sau nuclear si ar putea sa procedeze curand la al treilea test nuclear, a anuntat vineri un centru american de studii pe baza unor imagini prin satelit, relateaza AFP.

Imaginile, datate cel mai tarziu la 13 decembrie, la o zi dupa un tir de racheta cu raza lunga de actiune considerat de Washington un test balistic, arata ca regimul mentine pregatita in mod permanent instalatia de la Punggye-ri, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Johns Hopkins University, informeaza Mediafax.

Un test nuclear ar putea avea loc in urmatoarele doua saptamani, in urma unei decizii in acest sens, cu conditia ca un fir de apa detectat la intrarea de sud a tunelului sa nu constituie un impediment major, a precizat institutul pe site-ul sau, 38 North.

"Nu este posibil sa se spuna cu certitudine daca aceasta problema se afla sub control sau a fost solutionata" intre timp, subliniaza institutul.

Primele teste nucleare nord-coreene, efectuate in octombrie 2006 si mai 2009, au fost realizate la cateva luni dupa tiruri - esuate - de lansatoare.

Coreea de Nord a lansat la 12 decembrie, cu succes, o racheta cu raza lunga de actiune de tip Unha-3 menita sa amplaseze pe orbita un satelit civil, o misiune exclusiv stiintifica, potrivit declaratiilor sale.

Insa critici ai regimului, cu Washingtonul in frunte, il considera un test deghizat de tir de racheta de tip intercontinental, o etapa-cheie in cadrul programului nuclear al acestei tari.

Occidentalii si aliatii lor asiatici acuza regimul de la Phenian ca detine mai multe bombe nucleare si ca procedeaza la teste atomice menite sa le miniaturizeze si sa le instaleze pe rachete.

Unii experti apreciaza totusi ca dezvoltarea unei capacitati nucleare avand la baza rachete de tip intercontinental va necesita mult timp.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO