"Ne-au dus la chin si la moarte". Povestile ingrozitoare ale romilor din Sibiu, care au scapat din lagarele din Transnistria
"Ne-am gandit ca ne duc la o viata fericita, dar ne-au dus la chin si la moarte". Sunt doar franturi din povestile dureroase
ale romilor din zona Sibiului, care au scapat vii din lagarele din Transnistria.
Marti, de Ziua Internationala a Holocaustului, supravietuitorii au primit diplome. Dar si promisiunea ca vor avea parte de despagubiri de la statul german, retroactiv, cate 20.000 de euro, si 200 de euro lunar pentru tot restul vietii.
Victor Caldarar era copil cand a scapat din fata plutonului de executie, dar ziua in care a fost deportat spre Transnistria, impreuna cu familia, il urmareste si astazi. Niciunul dintre ai lui nu mai traieste. El este singurul supravietuitor al Holocaustului.
"Am tras necaz destul. Plini de paduchi. Vai de capul nostru! Flamanzi. Adunam boabele de porumb si le mancam! Noi am gandit ca ne duce la o viata fericita, dar ne-au dus la un chin, la o moarte", povesteste barbatul.
Si Sofia Caldarar a ramas singura pe lume. Cand isi aminteste prin ce a trecut, se mira ca mai este inca in viata.
"Mancam lubenite, luam cucurz crud si il mancam asa si crud. Si ne mancau paduchii si eram vai de noi", spune Sofia.
Doar 8 mii de romi din cei 35 de mii deportati s-au mai intors acasa. In prezent, mai traiesc aproximativ 160.
Pentru a primi despagubiri, romii trebuie sa intocmeasca dosare cu acte doveditoare ca sunt supravituitori ai Holocaustului.
Dorin Cioaba vrea sa dea statul german in judecata pentru a obtine compensatii si pentru urmasii celor deportati.