"Ne-am imprietenit pe Facebook, de acolo a pornit totul". Povestile tinerilor care pleaca de-acasa pentru prietenii virtuali
Tot mai multi adolescenti fug de acasa pentru a-si cunoaste prietenii de pe retelele de socializare. In urma lor, parintii ii cauta innebuniti, dupa ce le anunta disparitia la politie.
Din fericire, pana acum copiii au fost gasiti in viata si sanatosi. Insa fenomenul este foarte periculos. Cei mici nu stiu ca in spatele unor "amici virtuali" se pot ascunde oameni extrem de periculosi.
"Ne-am imprietenit pe Facebook si de acolo a pornit totul. Ne-am dat intalniri si ne placea sa ne cunoastem mai mult, sa stam mai mult afara si am stat toti impreuna" - asa isi incepe povestea Cris, o copila de 14 ani care a plecat de acasa deja de 2 ori. Am stat de vorba cu ea la scurt timp dupa ce a fost gasita de politisti si predata parintilor, dupa trei zile.
Are cont pe Facebook de la 11 ani si 583 de prieteni virtuali care in timp au devenit reali pentru ca s-a intalnit cu aproape toti.
-Trece o zi fara sa intri pe Facebook macar odata deca nu ai telefon cu net sau calculator?
- Nu, nu exista zi.
Tot pe Facebook s-a indragostit de un tanar major. A fugit de acasa pentru el. Drept pedeapsa fratele ei mai mare a tuns-o.
Si Elena, o copila de 13 ani, a fugit de acasa de doua ori, pentru ca mama ei nu o lasa sa stea afara dupa ora 9 seara cu prietenii cunoscuti pe facebook.
Disperata, mama Elenei a declarat disparitia la politie. Aseara, dupa 4 zile in care nu a stiut nimic de ea, fata a fost gasita de autoritati.
"Am umblat pe strazi, peste tot, intrebam la taxiuri, pe unde vedeam, in blocuri, scari. Am zis apoi sa merg la politie. Nu se poate asa ceva cu un copil de 13 ani. Ma gandeam … e si frumoasa, inalta "
Femeia crede ca anturajul si capcanele siteurilor de socializare i-au dus copila, premianta pana acum cativa ani, pe un drum gresit.
„A schimbat-o total. Eu nu aveam treaba cu acest copil. Ea pe facebook acum a fost. Ea se juca jocuri de papusi, le imbraca le machia…
Fenomenul Facebook a cuprins mii de adolescenti. Intr-o era tehnologizata, ei nu-si mai gasesc prietenii la scoala, in parc sau la lectiile de inot, pian ori pictura.
"Isi creeaza o identitate asa cum si-o doresc ei , cum se imagineaza ca sunt si apoi vor sa se intalneasca cu cei in fatza carora si-au construit un id...", explica Diana Miron, psiholog.
Psihologii spun ca singura solutie pentru parinti este sa previna astfel de crize. Sa fie apropiati de copii si sa stie ce fac, fara ca ei sa se simta controlati.
Politistii, care inregistreaza astfel de disparitii, trag si ei un semnal de alarma. Este vremea vacantei si copiii au mai mult timp liber sa stea pe retelele de socializare. Problama este ca in spatele unor identitati virtuale se pot ascunde si infractori periculosi.