Navele și elicopterele marinei militare verifică fiecare porțiune din Marea Neagră, în căutare de mine
Minele desprinse din centura de apărare a Ucrainei - care plutesc în derivă în Marea Neagră - iar una a ajuns deja la noi, pot provoca în larg necazuri.
Marina militară a intensificat în ultimele zile misiunile de depistare a acestor mine, iar pentru navele comerciale și de vacantă au fost stabilite culoare speciale în larg.
În timp ce pe plajă tractoarele pregătesc nisipul pentru turiști - în larg, navele și elicopterele marinei militare verifică fiecare porțiune din mare. Caută mine!
Fiecare are înăuntru o încărcătură de 20 de kilograme de trinitrotoluen și un mecanism sensibil care detonează explozibilul la orice atingere mai puternică.
Atunci când coca unei nave - de pildă - zdobește cornul din metal al minei, flaconul cu electrolit din interior se sparge iar conţinutul lui curge în bateria cu plumb-acid, care se energizează. Curentul electric ajunge apoi la un detonator și se produce o explozie puternică. Pe o distanță de 500 de metri în jurul minei - totul este distrus.
De aceea, cine face excursii pe mare și restul navelor trebuie să respecte de acum reguli mai strice.
Au fost stabilite culoare de speciale de navigație spre și dinspre porturile românești pe care comandanții navelor comerciale sunt obligați să le respecte cu strictețe. Au o lățime de maximum 4 km. Tocmai pentru ca navele să poată circula în siguranță.
Precauți ar trebui să fie și turiștii care ajung la mare și se încumetă să se îndepărteze de plajă, în larg. Deși minele nu se declanşează decât la un contact cu o navă, riscul pentru înotători nu poate fi eliminat complet.
Zeci de mii de români vor ajunge în această vară pe litoral. Cu o lună înainte de începutul sezonului estival, marina militară a intensificat căutările de mine, în larg, de la un capăt la celălalt al stațiunilor de vacanță.
Cornel Pavel, Forțele Bavale Române: „Avem două nave în zona Constanța, o corvetă la Mangalia și un remorcher maritim la Sulina. În plus, două elicoptere PUMA Naval execută misiuni de cercetare aeriană.”
Trei mine marine de contact au fost descoperite până acum plutind în derivă în Marea Neagră. Una în zona Portului Midia - de la noi - și două în apele teritoriale ale Turciei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi, marea neagra, mine, marina,
Dată publicare:
31-03-2022 18:23