Nava-fanion a Greenpeace, la Constanța. Ce spun activiștii despre tornadele din România
Nava Rainbow Warrior, împreună cu activiştii Greenpeace, a acostat, miercuri, în portul din Constanţa.
Vor să transmită un mesaj de alarmă pentru toţi membrii UE şi cer acţionarea de îndată pentru prevenirea schimbărilor climatice.
Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, îşi începe la Constanța un tur european de 5 luni, sub sloganul "Uniţi pentru climă". Scopul acţiunii este promovarea soluțiilor energetice curate, iar voluntarii le solicită liderilor europeni măsuri decisive pentru protejarea climei. Mai mult decât atât, nava oferă un exemplu de construcţie maritimă ecologică.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Activist Greenpeace: "Noi utilizăm velele, asta înseamnă că noi putem salva 80% din totalul de combustibil. În comparative cu o navă obişnuită, 80% din traseu noi îl acoperim utilizând doar velele."
Podeaua navei este făcută dintr-un material natural, iar pentru a fi curăţată, membrii echipajului folosesc doar apa şi evita substanţele chimice.
Florin Popescu, electrician la bordul navei: "La bord putem trata apele reziduale că sunt gri sau negre, adică ce vine de la toatlete, duşuri, chiuvete şi aşa mai departe. Avem un sistem care nu foloseşte agenţi chimici ci doar dezvoltăm un eco sistem în care bacteriile pur şi simplu procesează apele reziduale."
Schimbările climatice sunt în ultima perioadă din ce în ce mai vizibile şi în ţara noastră. Mai ales că în ultima perioadă am avut parte de tornade şi ploi torenţiale cu grindină de mărimea unui ou, lucruri neobişnuite pentru această regiune.
Marian Mîndru, coordonator campanie Greenpeace România: "Sunt o consecinţă clară a impactului pe care noi îl avem atunci când folosim combustibil fosil, exista o legătură extrem de strânsă între dioxidul de carbon şi gazele de effect de seră şi schimbările climatice."
Deși ținta UE pentru 2050 este o economie fără emisii de carbon, România propune menținerea unităților pe cărbune, ba chiar și construirea unora noi.
Alin Tănase, coordonator de campanie Greenpeace: "Cărbunele este cel mai poluant combustibil fosil. Spre exemplu termocentrala de la Rovinari din România, una dintre cele mai mari termocentrale de la noi, emite peste 5 milioane de tone de CO2 în fiecare an."
Rainbow Warrior va putea fi vizitată de către publicul larg până pe 2 iunie. Intrarea este gratuită.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, turneu, schimbari climatice, greenpeace,
Dată publicare:
30-05-2019 08:16