Nava cu oi scufundată în Portul Midia va fi adusă curând la cheu

18-02-2020 13:36


nava oi

Nava cu oi scufundată în Portul Midia va fi adusă în curând la cheu și se va începe ecarisajul, a declarat Costel Stanca, direcotrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Stanca a menționat că au fost făcute progrese în cazul navei, conform Agerpres.

„Referitor la ranfluarea navei de la Midia, s-au făcut progrese, credem că în scurt timp o vom vedea la dană pentru a începe partea de ecarisaj”, a declarat Costel Stanca.

„Se fac şedinţe operative în fiecare zi, în şedinţa operativă de astăzi am văzut că suntem într-un stadiu avansat, dacă reuşim să mai scoatem nişte apă astfel încât nava să fie verticalizată (...), sperăm în timp foarte scurt să o vedem la cheu”, a adăugat directorul CNAPM Constanța.

El a afirmat că nava este asigurată la o societate de profil, în prezent existând negocieri privind suma care trebuie plătită de respecta firmă.

„Avem pe de o parte confirmări, dar suntem în discuţie pentru clarificarea lor, avem confirmări de la asigurator, asiguratorul P&I al navei, că sunt pregătiţi să plătească”, a declarat Stanca.

Reprezentantul CNAPM Constanţa a menţionat că toate analizele efectuate arată că nu există riscul poluării mediului.

„Riscul este sub control, până acum toate analizele făcute nu arată să fi avut probleme. Noi, din analiza iniţială, am estimat 45 de zile pentru aceste operaţiuni, sigur că furnizorul s-a străduit să facă o ofertă mai bună şi a oferit 35. Noi credem că şi dacă ajungem la 45 de zile, nu este un pericol, însă suntem limitaţi de vreme”, a declarat Stanca.

El a mai spus că, în urma discuţiilor cu operatorii portuari de la Midia, cu reprezentanţii firmei de ranfluare şi ai Autorităţii Navale Române, s-a stabilit ca în anumite intervale de timp să fie oprite operaţiunile de ridicare a navei eşuate, astfel încât să nu fie blocată activitatea portuară.

Pe 14 ianuarie, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a semnat, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind. Contractul, în valoare de circa 19 milioane de lei, ce prevede şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul vaporului, are durata de 35 de zile de la semnare.

Nava Queen Hind, încărcată cu circa 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parţial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat, fiind scoase vii de la bordul vaporului, în zilele de după incident, şi câteva sute de oi.

Sursa: Agerpres

Tags: nava, oi, portul midia,

VIDEO PROTVPLUS.RO