Avocatul Poporului contestă la CCR legea prin care profesorii capătă statut de autoritate publică
Anumite articole din Legea privind învestirea personalului didactic cu exercițiul autorității publice au fost reclamate la CCR de Avocatul Poporului ca fiind neconstituționale.
Este vorba despre legea votată la începutul acestei luni, care prevede ca atunci când un profesor este agresat, acesta să beneficieze de protecţia acordată funcţiilor de autoritate publică, adică de “respect şi consideraţie, autoritatea de a lua decizii oportune, protecţie juridică şi un climat de ordine în timpul desfăşurării activităţii.”
Violențele petrecute în spaţiul şcolar s-au înmulţit şi sunt necontrolate, spun reprezentanţii sindicatelor. În baza legii, cei care agresează profesorii riscă până la doi ani şi jumătate de închisoare. Potrivit unui studiu efectuat pentru Ministerul Educaţiei peste 70.000 de profesori din toată ţara au fost cel puţin o dată jigniţi, ameninţaţi sau loviţi de elevi sau părinţi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe de altă parte, federaţia asociaţiilor de părinţi solicită măsuri suplimentare pentru a se stabili adevărul în cazul unui conflict în şcoală. Iar elevii cer chiar că legea să fie respinsă şi au trimis o scrisoare deschisă către preşedintele României.
Comunicatul Avocatului Poporului
Avocatul Poporului a trimis luni, 17 februarie 2020, la Curtea Constituțională a României Obiecția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 1 și art. 4 din Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, lege adoptată de către Senat în 3 februarie 2020.
În opinia Avocatului Poporului, actul normativ încalcă principiul securității raporturilor juridice, prin faptul că devine lipsit de claritate și de previzibilitate, întrucât, pe de o parte, atribuie activității didactice caracterul unei activități desfășurate în regim de putere publică, iar, pe de altă parte, creează o neclaritate în ceea ce privește statutul funcțiilor didactice în general. În plus, Avocatul Poporului consideră, între altele, că activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică și, pe cale de consecință, nici structurile care prestează servicii publice de învățământ nu sunt autorități publice, ci instituții publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speță servicii de educație pentru copii și tineri.
Un alt motiv de neconstituționalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor. Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situație cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanții fundamentale ale dreptului la apărare, garanții recunoscute la nivel constituțional și internațional. În opinia Avocatului Poporului, prezumția de nevinovăție a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumția de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, elevi, parinti, lege, avocatul poporului, cadre didactice, statut,
Dată publicare:
18-02-2020 10:38